Два реактори ЗАЕС можуть перезапустити для захисту систем взимку

Середа, 5 жовтня 2022, 11:19 -
 
getty images

Україна розглядає можливість перезапуску Запорізької АЕС, що наразі окупована росіянами, для забезпечення її безпеки з наближенням низьких температур.

Про це в інтерв'ю Associated Press розповів президент "Енергоатому" Петро Котін.

"Якщо у вас буде низька температура, ви просто заморозите все всередині. Обладнання безпеки буде пошкоджено", – сказав він. "Тому вам потрібне опалення, і єдине опалення може надходити від працюючого реактора".

Минулого місяця останній працюючий реактор станції був переведений у "холодну зупинку", що зменшило ймовірність катастрофи. Але ризик існує, поки всередині знаходяться збірки ядерного палива, пояснив Котін. Навмисне пошкодження реакторів або обладнання безпеки та охолодження, або вихід з ладу цих систем через низькі температури, так само може призвести до катастрофи.

Реклама:

"Є залишкове тепло, тож потрібно постійно забезпечувати охолодження цих паливних збірок. Якщо ви перестанете охолоджувати, то станеться катастрофа. Саме так це працює", - сказав він.

Котін також додав, що електростанція є єдиним джерелом тепла для окупованого Енергодару..

"Енергоатом" може прийняти рішення про перезапуск реакторів вже в середу. "Ми наразі оцінюємо всі ризики. І це залежить від погоди. Насправді, у нас не так багато часу для цього", – резюмував Котін.

Реклама:

Читайте також: Росіяни хочуть відключити Запорізьку АЕС від України. Чи можливо це та якими можуть бути наслідки?

Нагадуємо
:

Президент РФ Владімір Путін підписав "договори" про анексію окупованих українських територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Росіяни окупували ЗАЕС 4 березня, відтоді окупанти регулярно обстрілювали об’єкт, що загрожує ядерною катастрофою. 

25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. Відтоді окремі енергоблоки поверталися в мережу на невеликі проміжки часу, але з 11 вересня вона повністю зупинена. Відновлено зв’язок із другою резервною лінією електропередач.

6 вересня МАГАТЕ оприлюднило звіт про візит в Енергодар і підтвердило, що Росія тримає військовий персонал і військову техніку на території Запорізької АЕС.

Реклама: