На Росію припадає 60% поставок нафти до Шрі-Ланки – FT

Четвер, 13 жовтня 2022, 17:50 -

Постраждала від криз Шрі-Ланка почала імпортувати великі обсяги нафти з Росії - це свідчить, що фінансово наблагополучні все частіше користуються перевагами цінових знижок, які пропонує Москва через санкції Заходу.

Про це пише Financial Times з посиланням на дані Refinitiv і OilX.

За даними аналітиків, Шрі-Ланка, у якої цього року фактично закінчилося паливо через фінансову кризу, з травня отримує більше половини своєї сирої нафти з Росії.

За даними дослідницької компанії Kpler, Шрі-Ланка вперше імпортувала російську нафту принаймні з 2013 року.

Реклама:

Аналітики кажуть, що поворот Шрі-Ланки до дешевої російської нафти відображає тенденцію фінансово неблагополучних країн, які намагаються скоротити витрати на імпорт в умовах зростання інфляції та сильного долара.

За даними постачальника даних Argus Media, з лютого російська нафта марки Urals торгується з середньою знижкою близько 30 доларів за барель.

Минулого року Шрі-Ланка імпортувала 7,1 мільйона барелів сирої нафти з Об’єднаних Арабських Еміратів, але з травня на Росію припадає 2,6 мільйона барелів, що становить близько 79 відсотків від загального обсягу замовлень, повідомляє Refinitiv.

Реклама:

Дані OilX показали, що 60 відсотків сирої нафти, імпортованої в Шрі-Ланку з травня, надходить з Росії.

Шрі-Ланка, яка оголосила дефолт за своїми боргами в травні, бореться з серйозним дефіцитом палива. Цього року запаси електроенергії були настільки низькими, що відключення електроенергії тривали до 10 годин, а водіям доводилося цілі дні стояти в чергах за бензином.

Економічна правда

Реклама: