"Найгірше ще попереду": МВФ оновив прогнози щодо росту світової економіки

Вівторок, 11 жовтня 2022, 18:09 -

Міжнародний валютний фонд залишив без зміни свій липневий прогноз зростання світової економіки у 2022 році - 3,2%, але на 2023 рік оцінка знижена до 2,7% з 2,9% у липні.

Про це йдеться в новому огляді світової економіки (World Economic Outlook).

"Світова економіка переживає низку викликів. Інфляція вища, ніж спостерігалась за кілька десятиліть, вторгнення Росії в Україну та затяжна пандемія COVID-19 лягають важким тягарем на економіки.

Прогнозується, що світове зростання сповільниться з 6% у 2021 році до 3,2% у 2022 році та 2,7 відсотка у 2023 році", - наголошують в МВФ.

Реклама:
 

Це найслабший рівень зростання з 2001 року за винятком світової фінансової кризи та гострої фази пандемії COVID-19 і відображає значне уповільнення для найбільших економік, кажуть в МВФ.

"Три найбільші економіки - США, Європейський Союз та Китай - продовжать буксувати. Одним словом, найгірше ще попереду, і для багатьох 2023 рік буде відчуватися як рецесія", - йдеться в огляді.

Прогнозується, що глобальна інфляція зросте з 4,7 відсотка у 2021 році до 8,8 відсотка у 2022 році, але знизиться до 6,5 відсотків у 2023 році і 4,1 відсотка до 2024 року. 

Реклама:

Також підкреслюється, що вторгнення РФ в Україну призвів до енергокризи у Європі, яка різко підвищила вартість життя і перешкоджає економічній діяльності.

"У ширшому плані конфлікт також призвів до зростання цін на продовольство на світових ринках, попри недавнє зниження цін після угоди щодо зерна у Чорному морі, що створило серйозні труднощі для сімей з низькими доходами у всьому світі, особливо у країнах з низькими доходами", - наголошує Фонд.

 

При цьому МВФ підтвердив прогноз падіння реального валового внутрішнього продукту України у 2022 році на 35%.

У Фонді пояснили, що для України всі прогнози на 2022-2027 роки, крім прогнозів реального ВВП та споживчих цін, "опущені через надзвичайно високий ступінь невизначеності". Реальний ВВП та споживчі ціни прогнозуються до 2022 року.

Прогнозується, що в Росії падіння ВВП цього року становитиме 3,4%, а наступного року сповільниться до 2,3%.

"Скорочення російської економіки менш серйозне, ніж прогнозувалося раніше, що відображає стійкість експорту сирої нафти та внутрішнього попиту через велику підтримку фіскальної та грошово-кредитної політики та відновлення довіри до фінансової системи", - йдеться у звіті.

Економічна правда

Реклама: