Темпи інфляції в Україні зменшуються другий місяць поспіль – Мінекономіки

Четвер, 8 вересня 2022, 13:05 -

Темпи інфляції в Україні зменшуються другий місяць поспіль - це є важливим позитивним сигналом для споживачів та підприємств.

Про це заявив перший заступник міністра економіки України Денис Кудін в ефірі національного телемарафону, передає пресслужба Мінекономіки.

За словами Кудіна, цьогорічна рекордно висока інфляція є світовою тенденцією: навіть у країнах Євросоюзу вона сягає 9,1%.

"Що стосується України, то інфляція спричинена двома факторами - специфічним внутрішнім і зовнішнім. Так, частково інфляція є імпортованою, адже ми купуємо дорогі енергоресурси - газ, нафтопродукти - і високі світові ціни на них відображаються на цінах в Україні.

Реклама:

Проте головним інфляційним фактором є війна, через яку скоротилась пропозиція товарів внаслідок зменшення виробництва, а також зросли витрати через порушення логістики, руйнування виробничих фондів, виробничих ланцюгів та інші суто воєнні негативні наслідки. Відповідно це спричиняє підвищення цін", - кажуть в Мінекономіки.

"Зараз поступово інфляційна динаміка в Україні покращується. Вже фактично відбулось значне подорожчання окремих товарів та послуг і останні два місяці поспіль, враховуючи дані щоденного моніторингу цін на окремі товари, темпи інфляції зменшуються", - додав Кудін.

У Мінекономіки прогнозують, що інфляція продовжить уповільнюватись і до кінця року, хоча, звичайно, сезонні прояви прискорення на окремих сегментах ринку матимуть місце, додав Кудін.

Реклама:

Підставою для оптимістичного прогнозу є зниження світових цін на нафту і нафтопродукти, які, зокрема, в серпні впали на 10% і продовжують знижуватися. А також зниження світових цін на продовольство 5 місяців поспіль.

"Це має позитивно позначитися і на цінах в Україні. Так, в серпні найбільше подешевшали сезонні овочі (картопля, буряк, капуста, морква) - на 25-45%, впали ціни на скраплений газ для автівок - у середньому на 10,4%, на дизель - на 3,4%", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

До кінця 2022 року інфляція в Україні прискорюватиметься та сягне 31% і почне знижуватись у 1 кварталі 2023 року, прогнозують в НБУ.

У Нацбанку прогнозують, що, враховуючи наслідки війни та значний внесок від підвищення адміністративних цін, інфляція у 2023 році знизиться до 20,7%, а в 2024 – до 9,4%. Її повернення до цілі 5% передбачається в 2025 році.

Читайте також: Усе буде 36,6. Чому НБУ підвищив курс долара та до чого це може призвести

Економічна правда

Реклама: