Європа стикатиметься з дефіцитом газу в зимові періоди щонайменше до 2025 року – Bloomberg

Четвер, 8 вересня 2022, 10:46 -

Дефіцит газу в зимові періоди в Європі може тримати щонайменше до 2025 року, а наступний рік може виявитись гіршим за нинішній.

Про це йдеться у матеріалі Bloomberg.

Зазначається, що втрата поставок російського природного газу призведе до того, що запаси будуть вичерпані швидше, коли температура впаде в найближчі місяці, та ще більше ускладнить процес підготовки до наступних опалювальних сезонів. 

За словами енергетиків, оскільки швидкого вирішення проблеми немає, напруга триватиме принаймні до 2025 року.

Реклама:

"Наступної зими Європа може зіткнутися з ще більшою проблемою. Цілком можливо, що країни не зможуть заповнити сховища наступного літа настільки, наскільки нам вдалося цього року," – сказав комерційний директор німецького енергетичного гіганта Uniper SE Нік Ден Холландер.

Європу охопила наймасштабніша енергетична криза за останні 50 років, через скорочення Росією поставок газу у відповідь на санкції, запроваджені через її вторгнення в Україну.

Автори зазначають, що Європейські лідери мають справу з короткостроковим болем і виділили понад 300 млрд євро (297 млрд дол), щоб усунути різке зростання витрат на електроенергію цієї зими. Але термін дії цих заходів закінчується, а полегшення все ще немає.

Реклама:

"Десь між 2025 і 2027 роками ми побачимо, що ціни в Європі повернуться до того рівня, який був на початку 2021 року", — сказав глобальний керівник відділу досліджень сировинних товарів Citigroup Inc. Ед Морс, , в ефірі Bloomberg TV. інтерв'ю. 

Після десятиліть посилення залежності від Москви регіон зіткнувся з болючим перезавантаженням, коли споживачі змушені обмежувати використання енергоресурсів, а підприємства скорочують виробництво.

"Це завершиться знищенням попиту. Людям доведеться змінити спосіб життя. Ви будете рідше їздити на машині, рідше включатимете опалення, рідше вмикатимете світло, і вам доведеться жити зі згорнутим промисловим виробництвом", – сказав голова правління та співзасновник Tellurian Inc., що розробляє СПГ, Чариф Сукі.

Ключова проблема полягає в тому, що російський газ, який минулого року покривав приблизно 40% потреби Європейського Союзу, не може бути легко замінений. Після припинення поставок "Газпромом" через "Північний потік", наступними можуть бути поставки через Україну.

У зв’язку з тим, що Європа зіткнулася з меншим запасом газу, ринки залишатимуться напруженими в найближчому майбутньому.

Нагадуємо:

Єврокомісія запропонує державам членам встановити верхню межу ціни російського газу, а також запровадити інші заходи для зменшення наслідки енергетичної кризи.

Реклама: