За пів року майже 1 мільярд держкоштів отримали українські компанії, пов'язані з РФ і РБ

Вівторок, 27 вересня 2022, 16:49 -
 
youcontrol

Дослідження аналітиків центру R&D YouControl, які опрацювали дані щодо держзакупівель з початку повномасштабної війни РФ проти України, показало, що більше 190 компаній-переможців тендерів на загальну суму понад 985 млн грн мають зв'язки із РФ і Білоруссю.

Про це повідомляє YouControl.

Аналітики з'ясували, що з березня по липень 2022 року 191 українська компанія, що має пов'язаність з країнами-агресорами, виграла понад 1 800 державних тендерів на загальну суму понад 985 млн грн.

Так, у березні було укладено найбільшу кількість таких контрактів - 535 на суму близько 140 млн грн.

Реклама:

У квітні - 311 контрактів на суму трохи більше 179 млн грн; травні - 339 договорів на рекордних за півроку 338,66 млн грн; червні - 502 контракти на 318,46 млн грн; липні - 155 договорів на загальну суму 9,6 млн грн; у серпні компаній-переможців тендерів зі зв’язками з РФ чи РБ виявлено не було.

"Близько 50% від досліджуваних компаній, що мають ворожий слід та виграли в держтендерах за пів року війни, працюють у сфері роздрібної та оптової торгівлі різними товарами. Трохи більше 20% підприємств - за КВЕДом "переробна промисловість". Основними напрямками діяльності близько 10% підприємств є професійна, наукова і технічна діяльність", - йдеться у повідомленні.

 

21 компанія, що має російсько-білоруські зв'язки та взяла участь у державних тендерах у період березень-серпень, входить або має відношення до фінансово-промислових груп (ФПГ), доданих до системи YouСontrol. Зокрема, це російські групи "Катрен" та "Татнафта", Group DF Дмитра Фірташа та інші, кажуть в Youcontrol.

Реклама:

За даними аналітиків, понад 75% від загальної суми переможних тендерів виграли компанії, що входять до міжнародних холдингів (груп), учасники котрих працюють за законодавством РФ. Зокрема, це фармацевтичні дистриб’ютори ТОВ "Рош Україна", ТОВ "Ново Нордіск Україна" та ТОВ "Байєр". Сума заключених державних контрактів за пів року склала майже 671 млн грн.

"Компанії, що мають в своїй структурі власності учасників/бенефіціарів із РФ та РБ, стали переможцями тендерів на загальну суму понад 151 млн грн", - йдеться в дослідженні.

Так, за даними аналітиків, державних контрактів на суму близько 44 млн грн за досліджуваний період було укладено із ТОВ "Лабвіта", бенефіціаром якого є громадянка РБ Олена Латушко.

За даними ЗМІ, Олена Латушко пов'язана із білоруськими компаніями, які були учасниками білоруських тендерів на закупівлю обладнання для медичних закладів за завищеними цінами.

  • ТОВ "К.П.Верес" заключило 52 державні контракти на загальну суму понад 14 млн грн. Учасниками організації є громадяни Білорусі Валерій Сідорович та Ігор Турцевич - власники відомого на українському ринку бренду міжкімнатних дверей "Двері Білорусії" та однойменної роздрібної мережі.
  • Дніпровський фармацевтичний дистриб'ютор ТОВ "Вента.Лтд", 24% статутного капіталу якого належить російській компанії АТ "Катрен", заключив 82 державних контракти на загальну суму близько 23 млн грн. АТ "Катрен" входить до рейтингу "200 найбільших приватних  компаній росії" за версію видання Forbes.
  • Газорозподільна компанія "Житомиргаз" отримала понад 3 млн грн державних коштів. Компанія афілійована із Group DF, що контролюється Дмитром Фірташем через її акціонера ПрАТ "Газтек". У той самий час компанія має зв'язки з рф через іншого її учасника — АТ "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз", акціонером якого, в свою чергу, є громадянин Росії Володимир Луняка, йдеться в дослідженні.

При цьому українські компанії, які прямо чи опосередковано володіють частками у статутних капіталах російських компаній, за період з березня по серпень включно 2022 року, отримали державних замовлень на суму понад 87 млн грн. Серед них, як заявляє Youcontrol:

  • ПАТ "Завод Південкабель", що входить до групи депутата Харківської міської ради Володимира Золоторьова. Підприємство заключило 2 договори на суму понад 54 мл .грн. Компанія є співвласником російського видання "Провода и кабели".
  • ТОВ "Текстиль-Контакт", що входить до українського холдингу "ТК-Груп", виграло 34 державні тендери на загальну суму понад 16 млн грн. Підписант даної компанії Віталій Головачук є керівником та власником російської компанії ТОВ "Пульс".

Доповнено. У "ТК-Груп" ЕП пояснили, що Головачук Віталій Степанович є штатним юрисконсультом ТОВ "Текстиль-Контакт", працює в компанії понад 3 роки.

"Для представництва інтересів компанії в судах без довіреності був внесений у якості підписанта до ЄДР з вказівкою, що представництво без довіреності діє виключно в судах.

Він не є службовою/посадовою особою ТОВ "Текстиль-Контакт". До ТОВ "ПУЛЬС" юрист нашої компанії немає ніякого відношення, а повне співпадіння ПІБ не дає законних підстав зв'язувати його з роботою генеральным директором цього ТОВ", - йдеться у позиції кмпанії.

Доповнено. "З контексту вищезазначеної статті випливає, що ТОВ "Текстиль-Контакт" опосередковано через свого працівника Головачука Віталія, має  пов’язаність із юрособою, створеною за законодавством країни-агресора.

З огляду на зазначене, ТОВ "Текстиль-Контакт" повністю заперечує таку пов’язаність із юрособами РФ, як і будь-яку іншу форму колаборації з країною-агресором", - заявило ТОВ "Текстиль-Контакт" у коментарі YouControl.

"Також, звертаємо увагу, що Головачук Віталій – є штатним юристом ТОВ "Текстиль-Контакт", який значиться в ЄДР, як підписант виключно для представництва інтересів компанії в судах України, про що міститься спеціальне застереження в ЄДР.

Крім того, Головачук Віталій запевнив керівництво, власника компанії та правоохоронні органи, що ним ніколи не провадилась будь-яка господарська діяльність у РФ. Він особисто не реєстрував на своє ім’я компанії в РФ, не здійснював трудову діяльність у РФ, жодних довіреностей для реєстрації юридичних осіб на його ім’я в РФ ніколи не видавав. Також, він повідомив, що втрачав паспорт громадянина України, про що звертався із відповідною заявою до правоохоронних органів та має відповідні підтверджуючі документи.

Станом на 29.09.2022р. ним подано заяву до СБУ про проведення перевірки інформації, зазначеної у згаданій статті стосовно нього. Також, він звернувся до Прикордонної служби України для отримання офіційних відомостей щодо перетину ним державного кордону України, починаючи з 2020 року. Зі свого боку, ми сподіваємось на оперативну допомогу правоохоронних органів України у з’ясуванні фактичних обставин для спростування причетності Головачука Віталія до  юросіб країни-агресора.

Ми розуміємо, що роблячи висновки про пов’язаність ТОВ "Текстиль-Контакт" з країною-агресором через можливу причетність одного з 1500 працівників компанії до юрособи у рф, аналітики центру R&D YouControl керувались виключно результатом спрацювання ризик-індикаторів ресурсу  YouControl, які є лише статистичними даними та не являються беззаперечними доказами наявності такого зв’язку.

Також ми розуміємо, що зазначена в статті інформація може бути використана в подальшому як засіб інформаційної війни і тиску на нашу компанію з боку недобросовісних конкурентів, але єдине, що наразі для нас є надважливими – це продовжувати, як і раніше, працювати за для підтримання економіки нашої країни та  її обороноздатності у воєнний час", - йдеться у позиції компанії.

Оновлено

Компанія ТОВ "Текстиль-Контакт" надала YouControl документи та роз’яснення щодо описаної у статті ситуації із "російським слідом".

"Аналітики центру R&D YouControl разом із представниками Текстиль-Контакту на основі додаткових даних спробували дослідити питання пов’язаності компанії з країною-агресором більш детально", - кажуть в YouControl.

Так, у лютому 2021 року у Москві було зареєстроване товариство "Пульс", в якому єдиним учасником і генеральним директором є громадянин України Головачук Віталій Степанович, який має російський податковий номер. В той же час, Віталій Головачук на дату виходу статті за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань також був "підписантом", тобто, особою, яка може вчиняти дії (у т.ч. підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо) від імені Текстиль-Контакту. Саме ці обставини слугували підставою для висновку про наявність зв’язку між Текстиль-Контактом і країною-агресором.

"Після отримання додаткових відомостей від Текстиль-Контакту було з’ясовано, що Головачук ще у вересні 2020 року заявив про втрату свого паспорта. З того часу й до серпня 2021 року він не виїжджав за територію України, що підтверджується офіційною відповіддю Державної прикордонної служби України на його запит. При цьому, за даними виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб РФ щодо російського ООО "Пульс", при реєстрації цього товариства був використаний саме його втрачений паспорт, а не довіреність. 

Що ж з цього слідує? Вбачається, що Віталій Головачук таки не має фактичної причетності до реєстрації російської компанії, в той же час (за відсутності відповідних рішень юрисдикційних органів) залишаючись юридично пов’язаним із нею. Сам Віталій є також штатним юристом Текстиль-Контакту. Після публікації цієї статті його було виключено з підписантів компанії Текстиль-Контакту  (куди він лише формально був внесений  для того, щоб не маючи права на зайняття адвокатською діяльністю здійснювати представництво свого роботодавця в судах). Тепер Текстиль-Контакт вже не має правового зв’язку із московською компанією "Пульс". Це стверджується й оновленими даними Системи "YouControl", - пояснюють аналітики.

Економічна правда

Реклама: