Польська залізниця розширює співпрацю з Укрзалізницею

Вівторок, 20 вересня 2022, 16:37 -

Польська залізниця (PKP) заявила про намір продовжувати та розширювати співпрацю з Укрзалізницею.

Про це заявили у компанії під час найбільшої залізничної виставки Європи InnoTrans у Берліні, передає пресслужба УЗ.

"Під час цьогорічної виставки Укрзалізниця є почесним гостем стенду PKP Group", - зазначили в українській компанії.

"Ефективний та безпечний залізничний транспорт є одним з елементів безпеки країни, а під час війни він відіграє надзвичайно важливу роль. Укрзалізниця продемонструвала це, евакуювавши біженців із загрозливих територій та забезпечивши постачання армії та гуманітарний транспорт.

Реклама:

Важливість залізниці у важкі часи довели і компанії PKP Group, які вже в перші дні російської агресії проти України долучилися до допомоги українським громадянам і державі, надавши залізничні станції для роботи пунктів допомоги та дозволивши безкоштовний проїзд на потяги національного перевізника PKP Intercity, якими скористалися понад 2,3 млн українців", - йдеться у повідомленні УЗ.

Зазначається, що події останніх місяців зумовили співпрацю між PKP Group та Укрзалізницею в небаченому раніше масштабі.

Так, з другого кварталу року спостерігається стабільне зростання обсягів вантажів на польсько-українських залізничних кордонах, особливо коли йдеться про імпорт зерна до країн ЄС.

Реклама:

"Останнім часом ми також відзначаємо підвищений інтерес до реалізації інвестицій на польсько-українському кордоні, у частині створення нової інфраструктури для збільшення транспортування харчових продуктів.

Ці інвестиції можуть стимулювати економічне зростання як у Польщі, так і в Україні, а також створити нові перспективи для співпраці з PKP S.A. Це пов’язано з тим, що компанія управляє нерухомістю, включеною в логістичний пакет. Інтерес з боку ринку вже очевидний", - сказав генеральний директор PKP S.A Кшиштоф Мамінскі. 

"3 червня 2022 року ЄС ухвалив історичне рішення - надати Україні статус кандидата на членство в ЄС. Це означає, що ми прискорюємо процес побудови стійких відносин з європейськими компаніями. Прозоро та взаємовигідно. Залізниця може стати вирішальною у цьому процесі - таким собі інтегратором України до ЄС.

Зараз завдяки співпраці з польською стороною ми збільшуємо потужність наших перевантажувальних терміналів. Але головне, що нам зараз потрібно, - це знайти правильне бачення подальшої архітектури європейських залізниць. Продумуючи цю потенційну архітектуру, важливо мати на увазі, що залізнична інфраструктура Польщі та України - це понад 40 тисяч кілометрів колій, які з’єднують Чорне та Балтійське моря", - додав генеральний директор "Укрзалізниці" Олександр Камишін.

20 вересня на виставці InnoTrans у Берліні польська державна залізниця S.A. та АТ "Укрзалізниця" підписали спільну заяву про розвиток, продовження та зміцнення співпраці для сприяння подальшому розвитку економічних відносин між Польщею та Україною.

У підписаній спільній заяві компанії висловили зацікавленість у продовженні вигідної співпраці у розвитку систем залізничного транспорту в обох країнах як важливої частини транспортної системи Європи, пояснюють в УЗ.

"Також було наголошено на важливості змін, які відбуваються в структурі залізничних ринків Польщі та України внаслідок військових дій, що тривають. PKP S.A. та АТ "Укрзалізниця" наголошують на необхідності діалогу щодо рішень з питань функціонування залізничного ринку, інституційних та організаційних змін, а також фінансування залізничного транспорту.

У рамках співпраці сторони проводитимуть періодичні консультації щодо розвитку залізничного транспорту та вживатимуть заходів щодо проведення трансформації залізничних систем Польщі та України", - йдеться у повідомленні.

Сфери співпраці будуть зосереджені, серед іншого, на зміцненні та розвитку активної співпраці в усіх сферах залізничних перевезень між PKP та УЗ.

Економічна правда

Реклама: