Україна може долучити до "зернового коридору" порт Миколаєва – Кулеба

Четвер, 11 серпня 2022, 15:58 -

Україна вивчатиме можливість долучення Миколаївського морського порту до "зернового коридору" у разі дотримання РФ домовленостей щодо розблокування українських портів та гарантування безпеки.

Про це під час онлайн-брифінгу заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба, передає "Укрінформ".

За словами міністра, експорт морем українського продовольства розблокований, і всі три великі чорноморські порти Одеси запрацювали.

Кулеба додав, що потреба в українських агропромислових товарах на ринку величезна, і запевнив, що Україна була, є і залишатиметься надійним постачальником сільгосппродукції і гарантом світової продовольчої безпеки.

Реклама:

"Якщо все буде йти відповідно до домовленостей і буде гарантована безпека нашому узбережжю, будемо розглядати можливість долучення Миколаївського морського порту до "зернового коридору", оскільки там також є заблоковані кораблі з українським збіжжям", - сказав міністр.

Кулеба зауважив, що повна відповідальність за подальше функціонування "зернового коридору" лежить на Росії.

Глава МЗС також розвіяв російський міф, що буцімто Росія виторгувала собі зняття санкцій в обмін на розблокування українських портів.

Реклама:

"Жодних санкцій з аграрного експорту росії не знімалося, оскільки жодних таких санкцій не було запроваджено. Джерело цього міфу - сама Росія, яка шукає будь-який привід для того, щоб посіяти серед українців сумніви та зневіру", - наголосив він.

Нагадаємо:

Міністерство інфраструктури України розглядає можливість підключити до експорту зерна через "зерновий коридор" морський торговельний порт Миколаєва, але все залежить від ситуації з безпекою в регіоні.

ООН очікує великого зростання кількості суден, які експортують українське зерно коридором у Чорному морі, а також вважає мету в 2-5 мільйонів тонн експорту досяжною.

Економічна правда

Реклама: