Нідерланди відмовилися платити за російський газ у рублях. "Газпром" у вівторок припинить поставки

Понеділок, 30 травня 2022, 18:20 -

Нідерландський газовий трейдер GasTerra вирішив не виконувати вимоги "Газпрому" щодо платежів за російський газ у рублях. У відповідь на рішення GasTerra "Газпром" оголосив про припинення поставок з 31 травня 2022 року.

Про це йдеться у заяві GasTerra.

"Президент Росії Путін в указі від 31 березня заявив, що відтепер за російський газ доведеться платити в рублях. Це означає, що будь-хто, хто хоче купити газ, мав би відкрити в Газпромбанку в Москві і євро, і рублевий рахунок. GasTerra не погодиться з платіжними вимогами Газпрому.

Це пов’язано з тим, що це загрожує порушенням санкцій, введених ЄС, а також тому, що існує занадто багато фінансових та операційних ризиків, пов’язаних із необхідним маршрутом платежу", - пояснили в компанії.

Реклама:

Припинення поставок Газпромом означає, що до 1 жовтня 2022 року, дати закінчення дії контракту, близько 2 мільярдів м3 контрактного газу не буде поставлено. GasTerra передбачила це, купуючи газ у інших постачальників, запевнили в компанії.

У GasTerra додали, що неодноразово закликали "Газпром" дотримуватись договірної структури платежів та зобов’язань щодо постачання, але безрезультатно.

GasTerra на 50% належить уряду Нідерландів.

Нагадаємо:

Данія може стати наступною країною, яку відключать від поставок російського природного газу, оскільки її найбільша енергокомпанія Orsted заявила, що не буде здійснювати платежі в рублях.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Реклама: