Борг перед державою у 45 мільярдів: Фонд гарантування вкладів домовився про погашення

Вівторок, 19 квітня 2022, 15:44 -
 
фото нбу

Міністерство фінансів та Фонд гарантування вкладів домовилися про порядок погашення реструктурованих боргів розміром 45 млрд грн.

Про це повідомила пресслужба Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Укладений договір визначає порядок погашення реструктурованих боргів Фонду за позиками, наданими для подолання наслідків системної банківської кризи 2014-2017 рр ("банкопаду"). 

За умовами договору погашення в частині номіналу векселів здійснюватиметься до липня 2032 року з коштів Фонду, що перевищуватимуть суму, необхідну для покриття можливих ризиків у банківській систем. 

Реклама:

Щодо нарахованих відсотків, погашення відбуватиметься завдяки стягненню збитків з колишніх власників та пов’язаних осіб, діяльність яких призвела до неплатоспроможності банків.

Така реструктуризація була визначена в ухваленому у квітні законі щодо приєднання Ощадбанку до системи гарантування, а також гарантування громадянам 100% вкладів протягом війни.

Таким чином, розповідає фінансова директорка ФГВ Олена Нужненко, після набрання чинності законом припинилися зобов’язання Фонду за векселями, а капітал набуде позитивного значення. "Це означає, що система гарантування вкладів збалансована і готова до усіх викликів нинішнього часу", – додає вона.

Зі слів заступника міністра фінансів Юрія Драганчука, реструктуризація дозволила підвищити суми відшкодування  та запровадити стовідсоткові гарантії за вкладами на час війни. При цьому механізми погашення прописані таким чином, щоб забезпечити "збалансованість та спроможність системи гарантування вкладів у подоланні майбутніх викликів у банківському секторі".

Читайте також: Як українцям будуть відшкодовувати 100% вкладів під час війни – керівниця Фонду гарантування

Нагадуємо:

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який запроваджує повну гарантію повернення банківських вкладів у разі виведення банку з ринку протягом дії воєнного стану та трьох місяців після.

В інтерв’ю ЕП очільниця ФГВ Світлана Рекрут розповідала, що фонд має 45,7 мільярда гривень основної суми боргу, за якими до кінця 2031 року буде нараховано понад 62 мільярди гривень відсотків.

З минулої кризи фонд має 45 мільярдів гривень боргів, які мали бути реструктуризовані та пролонговані до 2032 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: