Війна Росії та України послабить зростання економіки єврозони – ЄЦБ

Четвер, 10 березня 2022, 17:23

Російська військова агресія в Україні вплине на економічну активність та інфляцію в єврозоні через підвищення цін на енергоресурси та сировинні товари.

Про це заявила голова Європейського центрального банку Крістін Лагард, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ступінь цих наслідків залежатиме від подальшого розвитку ситуації, від ефекту санкцій, що діють, і можливих подальших заходів", – сказала вона.

Базовий сценарій ЄЦБ, який враховує перші оцінки наслідків війни, передбачає, що економіка єврозони у 2022 році зросте на 3,7%, а не на 4,2%, як очікувалося раніше.

Реклама:

ЄЦБ збільшив прогноз інфляції на поточний рік з 3,2% до 5,1%.

У 2023 році, згідно з прогнозом ЄЦБ, економіка єврозони зросте на 2,8% (попередній прогноз – 2,9%), у 2024 році – на 1,6%. Інфляція у 2023 році становитиме 2,1% (попередній прогноз – 1,8%), у 2024 році – 1,9%.

"Інфляція продовжує прискорюватися у зв'язку з несподіваним стрибком цін на енергоносії", – заявила Лагард.

Вона додала, що ЄЦБ ухвалив рішення про швидке згортання програми викупу активів Asset Purchase Programme, ґрунтуючись на нових оцінках та зважаючи на невизначеність ділового середовища.

ЄЦБ заявив про коригування обсягів викупу активів у рамках APP: у квітні він становитиме 40 млрд євро, у травні – 30 млрд євро, у червні – 20 млрд євро. Раніше планувалося, що щомісячні обсяги викупу в другому кварталі становитимуть 40 млрд євро, у третьому – 30 млрд євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: