Гривня ймовірно ослабне до кінця року – прогноз

Середа, 6 жовтня 2021, 14:56
 
фото нбу

На курс гривні впливає чимало факторів, проте експерти на ринку сходяться на думці про поступове послаблення курсу гривні до кінця року.

Про це йдеться у статті ЕП.

Наразі позиції гривні посилені ситуацією у зовнішній торгівлі та допомога від МВФ. Водночас, на девальвацію може впливати висока зовнішня енергозалежність внаслідок стрімкого зростання цін на енергоносії та погіршення ринкових настроїв. 

Ці фактори підвищують також і ризики більш високої інфляції, як пояснює голова департаменту з корпоративного аналізу групи ICU Олександр Мартиненко.

Реклама:

Банкіри та експерти сходяться на тому, що девальвації гривні наприкінці року, швидше за все, уникнути не вдасться. 

Те, наскільки сильною вона буде, залежатиме від здатності влади впоратися з викликами в енергетичній сфері та ситуації на світових фінансових і товарних ринках.

"Якщо ціни на енергоресурси продовжать зростання, а ціни на продукцію українського експорту стабілізуються і почнуть зменшуватися, згодом це призведе до збільшення девальваційного тиску, і курс послабиться", – додає аналітикиня Concorde Capital Євгенія Ахтирко.

Різкої девальвації у Concorde не очікують – лише якщо держава вирішить змінити принципи регуляторної політики на валютному ринку

Іноземні інвестори на ринку внутрішньої держпозики вже не мають вирішального впливу на курс, як це було у 2019 році. Водночас їхні придбання можуть допомогти гривні пройти зиму з меншою девальвацією.

Для цього уряду потрібно буде наважитися до суттєвого підвищення ставок за ОВДП, а відтак – збільшити видатки на обслуговування боргу у майбутніх бюджетних періодах.

Майже ніхто з опитаних ЕП учасників ринку не хоче прогнозувати курс долара наприкінці року, однак усі вони сходяться на тому, що гривня, хоч і повільно, проте втрачатиме свої позиції відносно долара.

Найімовірніше значення курсу, до якого схиляються учасники ринку коливається у межах 27,5 - 28,0 гривень за один американський долар.

Читайте більше у статті ЕП: Гривня продовжує зміцнюватись і знову б'є рекорди. Що буде з курсом до кінця року? 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: