Уряд планує найближчим часом збільшити ліміт портфельних гарантій для банків

Понеділок, 29 березня 2021, 18:30
 

Виділення додаткового ліміту портфельних держгарантій банкам планується вже найближчим часом у квітні.

Про це повідомляє прес-служба Приватбанку, який звернувся до Кабміну та отримав відповідь від Мінфіну.

"Програма "бізнес-кредитування під державні гарантії" набула великого попиту серед бізнес-клієнтів - на сьогодні Приватбанк видав вже майже 600 бізнес-кредитів під державні гарантії на суму понад 600 млн гривень плюс станом на 26 березня банком затверджено бізнес-кредити або вони знаходяться на прийнятті остаточного рішення ще на суму ще близько 200 мільйонів гривень.

Таким чином, видавши або готуючись найближчими днями видати бізнес-кредитів "під державні гарантії" на 800 мільйонів гривень, Приватбанк вичерпав поточний "ліміт" державних гарантій за Постановою №1151 від 24.11.2020", - йдеться у повідомленні банку.

Реклама:

"Ми заздалегідь звернулися до Кабінету міністрів та вже отримали відповідь від Міністерства фінансів про те, що виділення додаткового ліміту банкам планується вже найближчим часом у квітні", - заявив керівник Дирекції бізнес-клієнтів ПриватБанку Євген Заіграєв.

"Тому ми ще два тижні тому персонально повідомили усім клієнтам, які подали кредитні заявки за цією програмою, що ліміт державних гарантій вже майже вичерпано. Ми обов’язково найближчими днями видамо усі бізнес-кредити, які вже затверджено або передано на затвердження.

Приймання нових заявок ми поновимо одразу після затвердження нового ліміту державних гарантій, а за ще не затвердженими заявками продовжуємо роботу з рекомендацією клієнтам або надати додаткову заставу, або почекати виділення нового ліміту гарантій від держави", - додав він.

У банку нагадали, що минулого року профінансував майже 25 тис бізнес-клієнтів на 8,9 млрд грн.

Нагадаємо:

Державний "Укргазбанк" видав перший в Україні кредит, який забезпечений портфельною гарантією від держави - кредит у розмірі 1,5 млн грн терміном на 2 роки отримав підприємець з Чернівецької області  для розширення свого виробництва.

Державний "Укрексімбанк" почав кредитування бізнесу із залученням держгарантій на портфельній основі.

Раніше Приватбанк відкрив кредитування підприємців та МСБ за програмою державних гарантій.

3 вересня Верховна Рада підтримала законопроєкт №3659-д про надання державних гарантій на портфельній основі. 

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо надання державних гарантій на портфельній основі та фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян житлом.

Портфельні гарантії – це зобов'язання держави погасити перед банком до 80% кількох кредитів (кредитного пулу) підприємця, якщо він збанкрутує.

Передбачається, що державні гарантії на портфельній основі надаватимуться в межах 3% від планових доходів загального фонду держбюджету або близько 30 млрд грн. З них левова частка дістанеться "Укравтодору".

"МСБ готові гарантувати близько 5 млрд грн, враховуючи певні обмеження. Буде вибірка чи ні – треба дивитися. Це новий інструмент, ми запускаємо його фактично "з коліс" за два місяці від ідеї до реалізації", – сказав в інтерв'ю "РБК-Україна" міністр фінансів Сергій Марченко.

Читайте також: Чи "дотисне" Зеленський банки: в уряді придумали альтернативу кредитам "5-7-9%"

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: