У НБУ критикують законопроєкт щодо реструктуризації валютних кредитів

Середа, 24 березня 2021, 18:29
 

У Національному банку вважають, що реструктуризації валютних кредитів має відбуватися на ринкових умовах, а не у примусовому порядку.

Про це йдеться у заяві на сайті регулятора.

В НБУ пояснили, що наразі механізм для проведення реструктуризації кредитів у іноземній валюті вже існує, а сам процес має відбуватися на "прийнятних і для банків, і для позичальників, збалансованих умовах".

Так, кажуть у регуляторі, механізм регулює Кодекс України з процедур банкрутства, введений у дію у 2019 році. Згідно нього до 21 жовтня 2024 року іпотечні кредити в іноземній валюті можуть бути реструктуризовані за процедурою неплатоспроможності фізичної особи згідно з планом реструктуризації або за мировою угодою на законодавчо визначених умовах.

Реклама:

Арбітром у ході реструктуризації між боржником та кредитором є суд, який може оцінити обставини справи та становище позичальника. "Такий підхід надає можливість здійснити реструктуризацію заборгованості на справедливих та збалансованих умовах", – вважають в НБУ.

Також у регуляторі зазначають, що банки розробили і пропонують валютним позичальникам власні програми добровільної реструктуризації валютної заборгованості.

Інша норма, яку пропонує законопроєкт №4475 – продовження мораторію на стягнення майна за валютними кредитами на три роки, який наразі діє до 21 квітня 2021 року.

"Оскільки позичальники переважно так і не почали виконувати зобов’язання за такими кредитами, це створило ризики для стійкості фінансової системи", – кажуть в Нацбанку. На думку регулятора, подовження мораторію "знову законсервує, а не вирішить проблему валютних кредитів". 

Також зазначається, що регулятор підтримує інший ухвалений за основу законопроєкт №4399, яким прощені сум боргу та інші доходи, що виникають унаслідок реструктуризації кредитів у іноземній валюті звільняються від оподаткування. "Такий підхід сприятиме активнішій реструктуризації валютних кредитів", – переконані в НБУ.

Читайте також: Тяжкий шлях до боргової свободи: як (не) працює банкрутство і чому фізособи можуть про це лише мріяти

Нагадаємо:

Верховна Рада на позачерговому засіданні 19 березня ухвалила законопроєкт, яким визначаються умови проведення реструктуризації валютних кредитів, які банки видавали у минулому особам, які не мали регулярного доходу в іноземній валюті.
Економічна правда



Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: