Система монетизації субсидій в Україні поки неробоча - "Нафтогаз"

Четвер, 27 червня 2019, 14:54
 

Моделі монетизації субсидій, яку впродовж останніх трьох років намагається запровадити уряд, тричі змінювалися, і лише у березні відбулась перша хвиля реальної монетизації.

Про це розповів заступник начальника департаменту енергоефективності "Нафтогазу" Олексій Хабатюк у розмові з журналістами Економічної правди.

За його словами, що таке монетизація – прописано у законі "Про житлово-комунальні послуги".

"Там написано, що це виплата житлових субсидій у грошовій формі споживачу житлово-комунальних послуг. Що таке субсидія? Це гроші. Хто їх отримує? Споживач ЖКП. Два ключові моменти: гроші — споживачу", - пояснив він.

Реклама:

Однак, за словами Хабатюка, уряд робив спроби під "монетизацією" протягнути інші форми.

"Переказ коштів надавачам послуг через місцеві бюджети, переказ коштів надавачам послуг через Ощадбанк. Це теж називалося монетизацією", - зазначив Хабатюк.

І лише у березні 2019 року, за словами представника "Нафтогазу", відбулася перша хвиля реальної монетизації - переказ грошей безпосередньо споживачу.

"Цю форму монетизації ми вважаємо правильною, саме така форма передбачена в законі. Законодавець, коли ухвалював закон, мав на увазі саме це", - підкреслив він.

Про те, наскільки ефективна урядова система субсидій, читайте у колонці ЕП: "Олексій Хабатюк: Уряд повинен запровадити справжню монетизацію субсидій і не порушувати закон".

Нагадаємо:

У квітні, після запровадження монетизації субсидій, Мінсоцполітики запровадило й монетизацію пільг.

Станом на травень витрати на субсидії для оплати комуналки збільшилися на 27,2% з початку року.

А наприкінці травня Кабмін зменшив фінансування субсидій на 8 мільярдів. Детальніше читайте за посиланням: Монетизація комунальних субсидій та пільг: що далі.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: