Фонд гарантування хоче розрахуватися з боргами за рахунок власників банків-банкрутів

П'ятниця, 21 вересня 2018, 09:45

Міністерство фінансів може перенести борги Фонду гарантування вкладів фізосіб на колишніх керівників збанкрутілих банків.

Про це розповів директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін, повідомляє Liga.net.

"Фонд буде платити тільки тіло. Відсотки будуть погашатися за рахунок коштів, які ми спільно з правоохоронними органами отримаємо від екс-власників і топ-менеджерів банків-банкрутів", - сказав Ворушилін.

За його словами, Мінфін попередньо влаштовує такий варіант, оскільки це повинно стимулювати повернення коштів, виведених з неплатоспроможних банків. Директор ФГВФО зазначив, що на проблему заборгованості Фонду звернув увагу МВФ.

Реклама:

"Мінфін "зі скрипом", але згоден. Це єдиний варіант, при якому ми потягнемо виплати, включаючи відсотки, тому що відмовлятися від цього доходу вони не планують. З іншого боку, питання відповідальності екс-бенефіціарів банків, які пішли до Фонду, буде комплексно вирішуватися на державному рівні", - сказав Ворушилін.

Він зазначив, що заборгованість Фонду перед Мінфіном за кредитами, отриманими під час банківської кризи 2014-2016 років у вигляді ОВДП, становить 58,5 млрд гривень. За словами голови Фонду, враховуючи прибутковість цих паперів в 10-12%, потрібно повернути 145 млрд гривень.

Щоквартальне боргове навантаження на Фонд - 240 млн гривень. Пікові виплати припадають на 2024-2025 роки.

"Ми не зможемо зібрати до того моменту таку суму", - зазначив Ворушилін. За його словами, додаткове фінансування Фонду в 14 млрд гривень, що передбачається проектом бюджету на 2019 рік, не означає, що ФГВФО реально знадобляться ці гроші.

"Для нас кожен рік закладають можливість додаткового фінансування на випадок кризи. Але в останні роки ми нею не користуємося ", - пояснив Ворушилін.

Раніше повідомлялося, що ФГВФО подав позовну заяву щодо колишніх акціонерів і топ-менеджерів "Актив-Банку" про стягнення 1,7 млрд грн. Відповідачами у цій справі є в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова, її чоловік Данило Волинець, а також Андрій і Сергій Клюєви.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: