Киргизія запасається золотом, побоюючись падіння рубля і юаня

Четвер, 21 червня 2018, 20:50
 

Центробанк Киргизії розраховує збільшити частку золота в міжнародних резервах до 50% з 16% зараз, щоб убезпечити себе від валютної волатильності в Китаї і Росії.

Про це пише Bloomberg.

"Правила гри змінюються. Неважливо, чого у нас в резервах буде більше, - американського долара, китайського юаня або російського рубля - ми стаємо вразливими", - сказав глава центробанку Киргизії Толкунбек Абдигулов.

Після обвалу національної валюти до рекордного мінімуму під час протистояння РФ із Заходом у 2015 році ця гірська країна з населенням в 6 мільйонів осіб не хоче випробовувати долю в умовах назріваючої торгової війни між двома найбільшими економіками.

Реклама:

Киргизія сильно залежить від Китаю і РФ в частині імпорту, а від Москви ще й у частині грошових переказів армії мігрантів, які їдуть туди в пошуках роботи.

Киргизії простіше, ніж багатьом іншим сусідам Китаю, вдатися до такого захисного механізму, оскільки золото є основною статтею експорту колишньої республіки СРСР.

З 2014 року регулятор купує якомога більше золота, щорічно виробленого країною приблизно на 3,4 мільярда доларів, сказав Абдигулов.

Центробанк не закуповує золото, що добувається на найбільшому в країні родовищі, оператором якого є канадська Centerra Gold Inc.

"Якщо ми захочемо продати золото, то легко можемо його продати і перетворити на ту валюту, яка потрібна", - сказав Абдигулов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: