Рада провалила законопроект про незалежні наглядові ради в держбанках

Вівторок, 20 березня 2018, 14:30
 

Верховна рада відхилила законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей управління державними банками".

За прийняття відповідного урядового законопроекту №7180 у першому читанні проголосували 187 народних депутатів при мінімально необхідних 226 голосах.

Депутати також не підтримали пропозиції спікера повернутися до розгляду документа або направити його на доопрацювання.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект був розроблений в рамках виконання затвердженої урядом стратегії розвитку державних банків.

Реклама:

Зокрема, документом пропонувалося переглянути принципи і механізми корпоративного управління державних банків, привести їх у відповідність до найкращих міжнародних стандартів шляхом створення ізольованої від політичного впливу системи управління діяльністю державних банків через наглядові ради, більшість у складі яких становитимуть незалежні члени.

За пропозицією Мінфіну, до складу наглядової ради держбанків повинні були увійти 5 незалежних членів з 7.

У той же час парламентський комітет пропонував збільшити їх кількість до 6 з 9, надавши право призначити по одному представнику президенту, Кабміну і парламенту.

Проектом також визначався перелік критеріїв, яким повинні відповідати незалежні члени наглядової ради та представники держави в наглядовій раді державного банку.

Крім того, проектом також пропонувалося внести доповнення до Кримінального кодексу, встановивши відповідальність за незаконне втручання в діяльність посадових осіб державного банку.

Читайте також: Що буде з державними банками. Нова стратегія Кабміну

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: