Голова Ради НБУ пропонує відновити держрегулювання цін

Вівторок, 14 листопада 2017, 15:55

Голова Ради Національного банку Богдан Данилишин вважає, що рішення уряду про скасування державного регулювання цін на продукти харчування було передчасним і стало одним із чинників зростання інфляції.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Вважаю доцільним відновлення роботи Державної цінової адміністрації, яка на етапі переходу економіки України від рецесії до зростання здійснювала б контроль за ціноутворенням, на яке наразі ринок має дуже односторонній специфічний вплив, і за зростанням споживчих цін", - написав він.

Голова додав, що в Україні в структурі споживчого кошика питома вага витрат на продукти харчування є високою, тому скасування регулювання цін на продовольство зробило значний внесок в інфляцію.

Реклама:

"Для зниження інфляції необхідна координація діяльності НБУ, Кабміну й Антимонопольного комітету. Але АМКУ не досяг успіху в демонополізації ринків", - констатує голова Данилишин.

Він зазначив, що на середину 2016 року 42% ринків у країні були монополізовані, а 11% працювали в умовах адміністративної або природної монополії, крім того, монополії та олігополії склалися в ПЕК (65%), сфері транспорту та зв'язку (82%).

"Монополісти зловживають своїм становищем, застосовують інструменти, що дозволяють максимізувати прибуток шляхом завищення цін і тарифів. Це відбивається на інфляції", - зазначив він.

За його словами, потрібно проводити політику, спрямовану на збільшення конкуренції, реформування житлово-комунальної сфери з метою запобігання зростанню тарифів, що не обумовлені підвищенням якості послуг, структурну перебудову економіки з метою зниження її залежності від зовнішніх ринків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!