Біржа ПФТС не працює вже тиждень, але ринок цього не помітив

Вівторок, 13 грудня 2016, 11:04

На фондовій біржі ПФТС вже тиждень не проводяться торги цінними паперами, а ринок цього практично не помітив.

Про це пише Finclub.

Біржа припинила торги ще в минулий вівторок через якісь "технічні проблеми", роботи з усунення яких планувалося провести протягом дня. Але 7 грудня біржа також не працювала, пише видання.

У другій половині дня вона повідомила про "проведення регламентних технічних робіт". Через них 6-8 грудня були оголошені "неторговельними днями".

Реклама:

Але і 9 грудня біржа не відновила роботу - її "канікули" продовжили аж до 12-го. Майданчик продовжував здійснювати інформаційний обмін з Розрахунковим центром і Національним депозитарієм з метою забезпечення виконання укладених на біржі договорів з цінними паперами, терміни виконання яких настали.

При цьому перестали працювати сайт майданчики і корпоративна електронна пошта. У п'ятницю прес-служба ПФТС цей збій не коментувала.

Співрозмовник в НКЦПФР сказав, що біржа ПФТС попередила їх про "проблеми", і, відповідно до законодавства, майданчик має право на проведення регламентних робіт.

"Вони навіть по e-mail нас ні про що не повідомили. Інші учасники переслали нам повідомлення від ПФТС, відправлене з gmail. Я просто не можу уявити, що таке могло статися, щоб "лягло" все - і локальна мережа в офісі, і продакшн-сегмент, щоб це потрібно було тиждень відновлювати", - обурюється один з торговців.

На думку іншого торговця, у біржі ПФТС міг закінчитися термін дії договору на використання програмного забезпечення Московської біржі. "Поки Московська біржа була акціонером української площадки, плата за програмне забезпечення якщо і була, то мінімальна. Тепер росіяни вирішили відігратися", - вважає співрозмовник.

На біржі ПФТС уточнили, що їхні технічні проблеми не пов'язані з питаннями використання російського програмного забезпечення.

Ще одна версія - хакерська атака. Про неї повідомили виданню в одному з банків, який отримав таку інформацію від самої біржі.

"За нашою інформацією, на ПФТС начебто була хакерська атака. Очікуємо відновлення їх роботи дуже скоро", - розповіли в одному з банків, який торгував держпаперами на ПФТС.

Інший співрозмовник провів паралелі з тим, що в той же день, 6 грудня, відбулася атака хакерів на Держказначейство і Мінфін.

Як зазначається, непрацююча біржа не стала критичною подією для учасників ринку.

Оскільки більшість угод на ПФТС укладалися з держпаперами, після того як ПФТС припинила роботу, торговці перейшли з ОВДП на біржу "Перспектива" або зовсім проводили операції на позабіржовому ринку.

"А угод з акціями зараз проводиться так мало, що учасники навіть не відреагували на непрацюючу біржу", - говорить директор КУА "Фінекс-Капітал" Ігор Когут.

У прес-службі ПФТС у вівторок дуже обережно коментували те, що відбувається, так і не сказавши, що сталося насправді.

Спочатку на біржі сказали, що проводяться "технічні заходи", а чи відновить біржа роботу у вівторок, стане відомо в найближчі години.

Пізніше на біржі сказали, що 13 грудня вони також не будуть працювати. "У вівторок торгів не буде. Сподіваємося в середу запуститися", - сказали в прес-службі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: