Єгипет на третину девальвував фунт

Четвер, 3 листопада 2016, 16:57

Центробанк Єгипту відпустив національну валюту у вільне плавання на тлі зростаючого дефіциту доларів в країні і економічних негараздів.

Про це йдеться в повідомленні єгипетського ЦБ, пише РБК.

Як повідомляється, рішення одномоментно лібералізувати курс національної валюти є частиною "власної програми реформ, яка була підтримана міжнародним співтовариством".

Країна чекає кредит на 12 млрд доларів від Міжнародного валютного фонду, який раніше закликав єгипетську владу скорегувати політику курсоутворення.

Реклама:

Відтепер банки та інші учасники ринку можуть вільно виставляти будь-які котирування і торгувати валютою за будь-яким курсом, йдеться в повідомленні єгипетського ЦБ.

Курси покупки і продажу "будуть визначатися попитом і пропозицією". Центробанк зазначив у своїй заяві, що його мета - покласти край неофіційному ринку обміну валют.

"Вільне плавання фунта - це чудовий, довгоочікуваний крок, на який ми, слава богу, зважилися", - написав у своєму Twitter єгипетський мільярдер Нагіб Савіріс.

"Як тільки у вас з'являється плаваючий курс, розрив між офіційними і неофіційними обмінними курсами скорочується досить швидко, якщо тільки не втрутиться уряд, чого він робити не повинен", - сказав Bloomberg керуючий активами в дубайському інвестбанку Al Mal Capital PSC Тарік Какіш.

Єгипетський ринок акцій підскочив на 8% після оголошення ЦБ.

Лібералізація валютного режиму була однією з умов для надання Єгипту кредиту від МВФ на 12 млрд дол, який був в принципі схвалений в серпні, але ще не затверджений виконавчою радою фонду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: