"Укртрансгаз" просить Кубіва розібратися з "Нафтогазом"

Понеділок, 19 вересня 2016, 10:31

Рада голів профкомів ПАТ "Укртрансгаз" від імені багатотисячного трудового колективу звернулася до міністра  економічного розвитку та торгівлі Степана Кубіва  з проханням врегулювати надскладну ситуацію, що склалася між "Укртрансгазом" та НАК "Нафтогаз".

Про це йдеться у зверненні "Укртрансгазу".

Як зазначається, приводом до занепокоєння з боку "Укртрансгаз" стали неправдиві висловлювання та дії головного комерційного директора "Нафтогаз" Юрія Вітренка та заступника голови правління "Нафтогаз" з фінансово-економічних питань Коновця, які на закритій конференції безпідставно, різко та у зневажливій формі висловились на адресу "Укртрансгазу".

"Більше того, реформи, запропоновані вищезгаданими керівниками НАКу, викликають стурбованість трудового колективу щодо їхньої подальшої роботи, особливо напередодні опалювального сезону і разом з тим забезпечення надійного та безперебійного функціонування газотранспортної системи України", - йдеться у зверненні.

Реклама:

За словами ради голів, "Нафтогаз" зловживає повноваженнями акціонера і здійснює пряме управління газотранспортною системою ззовні, що суперечить законодавству.

"Дії правління "Нафтогазу" щодо реформування спрямовані, з незрозумілих причин, на те, аби втримати монополію і навпаки зміцнити вертикально-інтегровану компанію", - зазначено у зверненні.

Крім того, як зазначається у зверненні, викликають занепокоєння публічні заяви Коболєва та Вітренка, які були зроблені в березні та квітні 2014 року  щодо очікуваного прибутку від продажу "Укртрансгазу" та "Укргазвидобування".

Рада голів профкомів "Укртрансгазу" та трудовий колектив товариства просять  розглянути питання перепідпорядкування ПАТ "Укртрансгаз" Міністерству економічного розвитку та торгівлі.

Як відомо, 7 вересня Міністерство економічного розвитку і торгівлі вивело з-під контролю НАК "Нафтогаз України" здійснення закупівель ПАТ "Укртрансгаз", не повідомивши керівництво НАК "Нафтогаз України".

За інформацією прес-служби НАК, така зміна статуту поставила під загрозу укладення "Нафтогазом" кредитної угоди з залученням Світового банку (СБ) на суму 500 млн дол і є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР і потенційним дефолтом по заборгованості, гарантованої державою.

Дії МЕРТ вже викликали занепокоєння Європейського банку реконструкції та розвитку.

У "Нафтогазі" заявили, що такі дії ставлять під загрозу виконання Плану реформи корпоративного управління "Нафтогазу".

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що рішення МЕРТ  може бути змінено внаслідок критики з Європи.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!