ЄБРР стурбований передачею "Укртрансгазу" в управління МЕРТ

П'ятниця, 16 вересня 2016, 11:07

Інформація в ЗМІ про зміну МЕРТ статуту НАК "Нафтогаз" і передачі його "дочки" - ПАТ "Укртрансгаз" - в управління МЕРТ є дуже серйозним приводом для занепокоєння.

Про це сказав агентству "Інтерфакс-Україна" старший радник Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Антон Усов.

"Ми очікуємо, що наші партнери (Україна) будуть повністю виконувати свої зобов'язання щодо корпоративної реструктуризації НАК "Нафтогаз України", погоджені раніше", - зазначив Усов.

Він уточнив, що ЄБРР, який є одним з основних кредиторів "Нафтогазу", стало відомо про цю інформацію зі ЗМІ. В даний час банк намагається розібратися в ситуації, що склалася.

Реклама:

"Якщо наші побоювання підтвердяться, то це дуже серйозна подія", - сказав старший радник ЄБРР.

Як повідомлялося, МЕРТ, не повідомивши керівництво НАК, своїм наказом від 7 вересня оновив статут "Нафтогазу", перебравши на себе функції з управління "Укртрансгазом", тоді як раніше це входило в компетенцію правління "Нафтогазу".

Зокрема, внесено доповнення до п. 48 статуту НАК, яким повноваження загальних зборів акціонерів розширені правом зміни правління і наглядової ради УТГ, внесенням змін до статуту оператора ГТС, а також твердженням його фінплану і інвестпрограми.

За інформацією прес-служби НАК, така зміна статуту поставила під загрозу укладення "Нафтогазом" кредитної угоди з залученням Світового банку (СБ) на суму 500 млн дол і є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР і потенційним дефолтом по заборгованості, гарантованої державою.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території країни.

МЕРТ належить 100% акцій НАК "Нафтогаз України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: