"Газпром" припинив закупівлю газу у Туркменістану

П'ятниця, 16 вересня 2016, 10:17

"Газпром" взяв дворічну паузу в закупівлях газу у "Туркменгазу".

Про це повідомив заступник голови правління компанії Олександр Медведєв, пише Прайм.

"Взяли два роки, щоб проаналізувати і потенційно знайти можливість такої співпраці, до кінця 2018 року. Будемо регулярно зустрічатися, обговорювати", - сказав Медведєв.

"Ми домовилися про те, щоб зараз спокійно, без арбітражного процесу, подивитися на комплексний розвиток наших відносин, причому будуть залучені всі ланки ланцюга створення вартості", - сказав Медведєв.

Реклама:

"Закупівля газу з інших джерел може мати сенс, якщо це виходить за межі "купи-продай", про це ми і домовилися з туркменською стороною", - додав він.

На початку червня 2015 року "Газпром експорт" ініціював арбітражний розгляд проти ГК "Туркменгаз" в арбітражному суді Стокгольма.

 У своїх позовних вимогах російська компанія просить арбітражний трибунал переглянути ціну на який купує у "Туркменгазу" природний газ.

Цій ситуації передувало те, що офіційний Ашхабад звинуватив "Газпром" в тому, що він з початку 2015 року не платить за своїми боргами перед ДК "Туркменгаз" за поставлені обсяги туркменського газу.

У січні 2016 року "Туркменгаз" повідомив, що "Газпром" з 1 січня достроково розірвав з ним контракт. Причиною розірвання російський холдинг назвав серйозні порушення контракту з боку "Туркменгазу".

На тлі розірвання контракту з Туркменією, "Газпром" підписав контракт на закупівлю в 2016 році 4 мільярдів кубометрів газу з іншого середньоазіатської компанією "Узбекнафтогаз".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: