НБУ ліквідує "КСГ Банк" Шепелєва через відмивання грошей

Середа, 31 серпня 2016, 11:58

Нацбанк 30 серпня 2016 року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "КСГ Банк" за систематичні порушення законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Так, Нацбанк під час останньої перевірки встановив, що ПАТ "КСГ Банк" втілював схеми, пов'язані з конвертацією безготівкових коштів у готівку. У цих операціях було задіяно юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та кредитних спілок.

Учасники схем проводили низку транзакцій, метою яких були багатомільйонні перекази на рахунки клієнтів банку-фізичних осіб та подальше переведення коштів у готівку.

Реклама:

За наявною в банку інформацією щодо фінансового стану, ці клієнти були неспроможні здійснювати фінансові операції в таких обсягах. Крім того, виявлено низку осіб, паспорти яких значаться як втрачені, або за серією та номером паспорта значиться інша особа.

Фізичні особи, задіяні в цій схемі, згідно з банківською документацією, делегували свої права щодо розпорядження рахунком одному клієнту-фізичній особі, на яку банком випущено понад 500 додаткових платіжних карток, йдеться у повідомленні.

Паспорт цієї особи згідно з даними правоохоронних органів значиться як викрадений.

Інформація щодо фінансових операцій клієнтів ПАТ "КСГ Банк" буде надана правоохоронним органам.

Ліквідація банку не матиме впливу на стабільність фінансового ринку, зважаючи на обмежену кількість клієнтів та незначні обсяги активів. Загальна кількість вкладників банку - фізичних осіб становить приблизно 1200 осіб, близько 95% з яких отримують свої вклади в повному обсязі.

Основні акціонери банку - Сергій і Ксенія Касьянови (по 33,46%) та Олександр Шепелєв (16,39%).

Як відомо, Шепелєв в ніч на 6 липня 2014 року втік разом з конвоїром з лікарні швидкої допомоги, де перебував на лікуванні після екстрадиції та утримувався під вартою.

Справу проти екс-нардепа було порушено в 2012 року. Шепелєва звинувачували в причетності до розкрадання коштів "Родовід Банку" на суму більше 220 млн грн за часів прем'єрства Юлії Тимошенко, а також в участі спільно з бізнесменом Павлом Борулько в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315 300 000 грн у березні-травні 2009 року.

Шепелев категорично заперечував звинувачення на свою адресу.

Згодом МВС України повідомило, що Шепелєв знаходиться в міжнародному розшуку за підозрою в замаху на вбивство і розкраданні коштів.  

Окрім того екс-депутат фігурував у справах щодо вбивства глави наглядової ради "АвтоКразБанку" Сергія Кириченка у січні 2003 року та щодо замаху на життя колишнього акціонера "Родовіда" Сергія Дядечка.

Шепелев двічі обирався до парламенту за списками БЮТ, але в 2010 році був виключений з фракції і перейшов у фракцію Партії регіонів, звідки все ж згодом вийшов.  На парламентських виборах 2012 року балотувався по мажоритарному округу № 13 (Вінницька обл.) Як самовисуванець, однак посів лише 7-е місце.

Наприкінці березня 2014 року Шевченківський райсуд Києва обрав для Шепелєва запобіжний захід у вигляді двомісячного арешту.

20 березня 2015 року екс-нардепа Шепелєва затримали в Росії.

Більше про Олександра Шепєлєва можна прочитати тут і тут

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!