Іран хоче збільшити поставки газу до Вірменії уп'ятеро

Неділя, 7 лютого 2016, 12:47

Іран в рамках будівництва третьої лінії електропередач розглядає можливість збільшення експорту газу до Вірменії в п'ять разів.

Про це заявив у неділю директор Національної компанії з експорту газу Ірану Аліреза Камелі, передає "Прайм".

"Навіть на підставі спільної угоди (між Іраном і Вірменією) існує можливість збільшити поставки газу до п'яти мільйонів кубометрів на день", - цитує Камелі агентство Mehr.

На даний момент Іран щодня експортує близько одного мільйона кубометрів газу до Вірменії. Будівництво нових ліній електропередач може стати ключовим фактором збільшення поставок іранського газу до Вірменії, вважає директор компанії.

Реклама:

Іран і Вірменія в серпні 2015 року уклали угоду про будівництво третьої ЛЕП, яка з'єднає енергосистеми двох країн. Контракт, що оцінюється в 107 мільйонів євро, передбачає зведення за два роки ЛЕП протяжністю 275 кілометрів.

Це дозволить втричі збільшити обсяги взаємних поставок електроенергії. Іран розраховує за допомогою даного проекту підключитися до енергосистем Грузії і Росії. Третя ЛЕП, в 400 кВт, полегшить поставки вірменської електроенергії замість іранського газу, що надходить на Єреванську ТЕЦ.

Іранський газ, який отримує Вірменія, переробляється в електроенергію і прямує назад в ісламську республіку з розрахунку 3 кВт.год за 1 кубометр природного газу.

За даними митної служби, протягом 2014 року в Вірменію з Ірану було імпортовано 383 мільйони кубометрів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: