В Росії прогнозують скорочення середнього класу на чверть

Понеділок, 7 грудня 2015, 09:51

Нинішня криза може скоротити частку російського середнього класу на чверть.

Про це пише "Коммерсант" з посиланням на дослідження Інституту соціального аналізу та прогнозування.

За словами експертів, нинішня частка середнього класу (20%) є максимальною, оскільки сама структура російської економіки залишається архаїчною.

В даному випадку до середнього класу автори дослідження віднесли людей, що володіють принаймні двома з трьох критеріїв, які традиційно приписуються людям з цієї соціальної групи.

Реклама:

Йдеться про рівень матеріальних активів (дохід не нижче середньої заробітної плати по регіону, наявність заощаджень, достатніх для придбання автомобіля), наборі соціально-професійних ознак (вищу освіту, приналежність до групи фахівців або підприємців) і суб'єктивних самовідчуття людини (досить висока оцінка положення в плані добробуту, влади та поваги).

Двома з трьох цих ознак, за оцінками дослідників, володіли 22% росіян, при цьому всі три якості, притаманні середньому класу, були зафіксовані тільки у 8,1% населення.

Аналогічним чином виглядали межі середнього класу, як відзначають автори роботи, і в момент економічного підйому на початку 2000, і на піку економічного зростання в 2007 році.

А оскільки такі галузі, як фінансовий і банківський сектори, страхування, іпотечне кредитування, знаходяться в зоні високого економічного ризику, вже за підсумками 2 015 року цей показник може знизитися до 15%.

Автори дослідження вважають, що перешкодою до збільшення середнього класу стали як недостатнє збільшення доходів населення, так і незмінність соціально-професійного статусу громадян.

Розширення доступу до вищої освіти останніх років, на думку дослідників, виявилося недостатньо істотним - воно торкнулося тільки молодих і відносно нечисленних когорт населення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: