Раду просять не голосувати за "компромісний" проект податкової

Середа, 16 грудня 2015, 09:27

Авторський колектив законопроекту №3357 закликав Верховну Раду не голосувати за "компромісний" проект податкової реформи від Мінфіну.

Про це йдеться у заяві авторського колективу, яку на своїй сторінці у Facebook опублікував голова бюджетного комітету Громадської ради при Мінфіні Тарас Козак.

Як зазначається, авторський колектив законопроекту, наполягає на рішучих змінах, неприпустимості напівкроків у реформах.

Крім того, принципово неприйнятними для авторів законопроекту є наступні складові урядового законопроекту та їх наслідки:

Реклама:

- оподаткування дивідендів за ставкою 18% у поєднанні з оподаткуванням прибутку за ставкою 18% залишають країну інвестиційно непривабливою;

- оподаткування фонду оплати праці за ставками - 18% податку на доходи фізичних осіб + 20% єдиного соціального внеску + 1,5% військового збору - не створює тих умов, за яких відбудеться суттєва детінізація заробітних плат;

- оподаткування прибутку за формулою чинного законодавства зберігатиме податок на прибуток в якості корупційного, подовжуватиме функціонування схем виведення капіталу та збір податку за принципами так званого "податкового навантаження" через адміністративний тиск ДФС;

- ускладнюється і обмежується використання спрощеної системи оподаткування малим бізнесом;

- вихолощення ідеї створення електронного кабінету платника податків - законопроект лише встановлює обов'язок КМУ розробити та затвердити підзаконний акт, що регламентує його роботу, а це могло б бути зроблено і без прийняття законопроекту;

- збереження дискреційних норм, що дозволяють знімати податковий кредит за формальними підставами: наявність помилок у податковій накладній та порушення вимог підзаконних актів при її реєстрації; надання ДФС можливості впливати на черговість виконання заявок на відшкодування ПДВ;

- зміни не прийнято заздалегідь, не роз’яснено ані платникам, ані працівникам ДФС, що вже саме по собі формує джерело конфлікту.

Також, автори пояснили, що так званий "компромісний" проект Податкової реформи, що просуває уряд, пропонує суспільству відмовитись від:

- ліквідації податкової міліції (лише зміна назви) - а отже, податковий терор бізнесу буде продовжено;

- адміністративної реформи фіскальної служби - ДФС зберігає можливість трактувати законодавство як завгодно та самостійно встановлювати собі правила та процедури, а тому безлад та знущання над бізнесом залишаються;

- "демілітарізації" податкового контролю - податкові інспекції і далі зможуть замість лише сервісних функцій;

- проводити тотальні перевірки платників податків.

Крім того, у зверненні автори закликали народних депутатів прийняти виважене рішення стосовно роботи української економіки в 2016 році, а саме:

1. Терміново прийняти законопроект №3357 в першому читанні. Вдосконалення податкового законодавства в подальшому проводити на базі цього проекту.

2. Відмовитися від запровадження в останній момент податкових змін, які допускають різночитання, не підготовлені заздалегідь у вигляді сервісів для платників податків.

3. Доручити уряду на базі прийнятого за основу законопроекту в широкому діалозі з експертами, бізнесом, вимогами міжнародних фінансових організацій провести його доопрацювання і прийняття в 1 кварталі 2016 року як результат суспільного договору і консенсусу.

4. Сформувати бюджет 2016 року на базі чинного податкового законодавства з урахуванням зниження єдиного соціального внеску на 40% (коефіцієнт 0,6) і відміни додаткового імпортного збору, витримавши затверджений меморандумом з МВФ показник граничного дефіциту бюджету.

5. Подовжити мораторій на перевірки малого бізнесу на 2016 рік.

6. Погодити з малим бізнесом такий формат функціонування спрощеної системи оподаткування, який заохочує підприємницьку ініціативу і зайнятість, одночасно запобігаючи її неправомірному використанню великим бізнесом.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко поставив завдання до Нового року ухватили зміни до податкового законодавства і бюджет на 2016 рік.

Раніше авторський колектив законопроекту № 3357, що складається з громадських активістів, експертів, бізнесменів та народних депутатів розповсюдив заяву, у якій зазначалося, що компромісу щодо податкової реформи між Міністерством фінансів і авторами її парламентського варіанту досі немає.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: