Коломойський віддасть Пінчуку частину "зажатих" грошей у спільному бізнесі - ЗМІ

Середа, 7 жовтня 2015, 10:19

Українські олігархи Ігор Коломойський і Віктор Пінчук уклали мирову угоду, щодо "затиснутих" грошей у спільному феросплавному бізнесі.

Про це повідомляє DT.UA.

Як пише видання, Коломойський зобов'язався віддати Пінчуку частину грошей, "затиснутих" їм в спільному феросплавному бізнесі. При цьому, умови мирової угоди, і навіть сам факт її укладення сторонами не розголошуються.

У справі, до розгляду якого Лондонський арбітражний суд приступив 28 вересня, йшлося про несплачені дивіденди так званого феросплавного холдингу - Пінчук вимагав у Коломойського свою частину.

Реклама:

Як відомо, феросплавний холдинг включає Нікопольський, Запорізький і Стахановський феросплавні заводи і Марганецький і Орджонікідзевський ГЗК на Дніпропетровщині.

За неофіційними даними, в результаті мирової угоди позивач стане "щасливим володарем" приблизно половини необхідної суми.

Варто нагадати, що ключовим претендентом на феросплавний дохід був Пінчук, який став зятем президента Кучми і отримав під патронат Нікопольський завод феросплавів. При цьому контрольний пакет залишався за державою.

Коломойський тим часом скуповував на ринку пакети акцій Нікопольського феросплавного і обох вищезазначених ГЗК.

Спроби досягти домовленості про спільну роботу на феросплавному ринку були невдалими.

У результаті був створений холдинг, в якому Пінчук поступився Коломойському контролем над НЗФ, отримавши натомість 30% у загальному феросплавному бізнесі.

Пінчук віддавав 72,92% акцій найбільшого у світі Нікопольського заводу феросплавів, а Коломойський включав в холдинг 25,74% цього ж заводу плюс контрольний пакет Стахановського заводу феросплавів (97,96%) і свою половину участі в компаніях, контролюючих 82,43% Запорізького заводу феросплавів.

До того ж туди ж увійшли два контрольних пакети Орджонікідзевського (97,2%) та Марганецького (95,67%) гірничо-збагачувальних комбінатів, які йому належали.

Згодом Пінчук продав "словакам" ще 5%. У результаті у Коломойського залишився 50-відсотковий пакет, а два блокуючих - у Пінчука та "словаків".

Операції з акціями тривали до жовтня 2010, коли минув останній платіж за 8,18% акцій, яким "словаки" завершили виплати в розстрочку Пінчуку.

Судячи з платежу, холдинг оцінили недорого - в 1,1 млрд дол. Багато років Пінчук не отримував належні йому гроші, у зв'язку з чим і прийняв рішення звернутися до Лондонського арбітражного суду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: