Профіцит зведеного платіжного балансу зріс до 513 мільйонів

Середа, 30 вересня 2015, 19:53

В серпні 2015 року профіцит зведеного платіжного балансу України зріс до 513 млн доларів.

Про це йдеться у Макроекономічному та монетарному огляді національного банку.

"У серпні сальдо поточного рахунку залишилося додатним (60 млн доларів), хоча дещо зменшилося порівняно з попередніми двома місяцями через зростання дефіциту зовнішньої торгівлі товарами", - йдеться у звіті.

Як наголошується, низька база порівняння попереднього року внаслідок ескалації військового конфлікту на сході України мала визначальний вплив на всі відносні показники складових поточного рахунку. У серпні річне зниження як експорту, так і імпорту товарів суттєво уповільнилось.

Реклама:

Однак порівняно з попереднім місяцем обсяги експорту товарів скоротилися, а імпорту - збільшилися, що призвело до збільшення торговельного дефіциту до 0,2 млрд доларів.

"Серед експортних груп найбільше сповільнилося падіння на ринку чорних металів - до 36% у річному вимірі. Але номінальні обсяги скоротилися порівняно з липнем через продовження зниження світових цін на метали", - повідомляє прес-служба.

Річні темпи падіння експорту машинобудування знизилися до 28% переважно завдяки значному збільшенню в серпні обсягів поставок турбореактивних двигунів. Річні темпи падіння імпорту товарів у серпні знизилися до 26%, що також було зумовлено низькою базою порівняння минулого року.

"У серпні профіцит торгівлі послугами (160 млн доларів) залишився майже без змін порівняно з попередніми місяцями. У річному вимірі зниження експорту та імпорту послуг уповільнилося до 17% та 19% відповідно", - повідомили в НБУ.

Крім того на зниження річних темпів падіння експорту послуг вплинуло, крім бази порівняння, збільшення обсягів експорту за статтею "трубопровідний транспорт" (на 42%) завдяки зняттю Росією обмежень на транспортування газу через територію України.

Уповільнення річних темпів падіння імпорту послуг зумовлене зниженням темпів падіння транспортних послуг до 21% (з 31% у липні).

Скорочення готівкової валюти поза банками в серпні тривало п’ятий місяць поспіль і збільшилось до 291 млн доларів (порівняно з 93 млн доларів в липні), що зумовлено стабілізацією ситуації на валютному ринку.

"Отримання другого траншу від МВФ в рамках програми EFF (1,7 млрд доларів) та профіцит зведеного платіжного балансу (513 млн доларів) дали змогу наростити резерви до 12,6 млрд доларів, або 4 місяця імпорту майбутнього періоду", - йдеться у звіті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: