НБУ оштрафував румунського акціонера "Смартбанку" на 1,2 мільйона

Четвер, 3 вересня 2015, 16:10

Нацбанк оштрафував румунську компанію "Асіто Капітал" на 1,2 млн грн за порушення порядку набуття істотної участі в ПАТ "Смартбанк".

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Згідно із повідомленням, компанія Asito Kapital придбала 99% акцій ПАТ "Страхова компанія "Стар-Поліс", якому належить 40% акцій банку. Угода відбулась без погодження НБУ, порушником не було повідомлено НБУ про намір опосередковано набути істотну участь в банку та не подано відповідний пакет документів.

"Штраф у сумі 1,2 млн грн підлягає сплаті ПАТ "Страхова компанія "Стар-Поліс", через яке Asito Kapital набула істотної участі в банку, протягом 10 календарних днів з дня отримання копії рішення", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Крім того, Нацбанк тимчасово, до усунення порушення, позбавив права голосу акціонера "Смартбанк" - ПАТ "Страхова компанія "Стар-Поліс" - і призначив службовця Нацбанку довіреною особою, якій передав право голосу щодо відповідних акцій "Смартбанк" і право брати участь в управлінні банком, яке випливає із володіння цими акціями.

Згідно зі змінами до закону "Про банки і банківську діяльність", унесеними в середині липня 2015 року, Нацбанк може накладати штраф не тільки за пряме, а й за опосередковане набуття істотної участі в банку без погодження з регулятором.

Крім того, Національний банк отримав право штрафувати будь-яку особу у структурі власності банку, через яку відбулось набуття або збільшення істотної участі у банку і право забороняти порушнику користуватись правами голосу тих акцій банку, які були набуті без погодження із Нацбанком, додатково до застосування санкції у вигляді штрафу.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!