Кредитори можуть списати Україні близько 20% боргу - аналітики

П'ятниця, 21 серпня 2015, 16:24

Комітет кредиторів і влади України можуть піти на взаємні поступки в рамках переговорів про реструктуризацію єврооблігацій, в результаті чого буде досягнута домовленість про сумарне списання близько 20% боргу.

Такої думки дотримуються більшість аналітиків інвесткомпаній, опитаних агентством "Інтерфакс-Україна".

"Критерії Міжнародного валютного фонду (у тому числі до 2020 року зменшити заборгованість до 71% ВВП) істотно обмежують можливості України прийняти угоду з незначним списанням. Тому якщо сторони і наблизяться до угоди, то, швидше за все, позиція кредиторів зміщуватиметься до позиції України" , - вважає аналітик Goldman Sachs Ендрю Матен.

У той же час, експерт скептичний щодо домовленості про реструктуризацію, яка може бути оголошена вже найближчим часом. Він зазначає, що ще кілька тижнів тому кредитори готові були погодитися на списання не більше 5% основного боргу, тоді як Україна продовжувала наполягати на списанні 40% номіналу.

Реклама:

За оцінками аналітика Sberbank CIB Олександра Голинського сторонам вдасться домовитися про списання близько 25-30% номіналу. У той же час, аналітик вважає списання більше 35% або менше 20% номіналу вкрай малоймовірним.

Що стосується купона, у своєму базовому сценарії експерт припускає ставку не вище 5,5% річних, яка надалі підвищуватиметься до 7,5-8,5%. Крім того, він упевнений, що Україна здійснить майбутню 23 серпня виплату відсоткового доходу на суму 60 млн доларів за єврооблігаціями з погашенням в 2021 році.

"Україна націлена отримати домовленість з усіма приватними кредиторами до 23 вересня. Таким чином, щоб не ускладнювати процес реструктуризації, країна буде своєчасно обслуговувати свої поточні зобов'язання, виплачуючи майбутні до цієї дати відсотки", - сказав Голинський.

З попередніми експертами також солідарний керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен, який передбачає, що домовленість буде включати списання 25% номіналу боргу. Разом з тим, експерт вважає, що процентна ставка за нових цінних паперів складе не більше 4,5% річних.

Аналітик Nomura Дмитро Петров очікує, що майбутня боргова операція буде являти собою негайне списання близько 15% основного боргу і купон на рівні 2% річних до 2020 року, після чого він буде підвищений до 7% річних. Крім того, виплати з цінних паперів будуть проходити з 2020 до 2026 рік.

"З урахуванням наших припущень стосовно ефективної прибутковості - на рівні 12-14% річних, справедлива вартість повинна бути в межах 43-49% номіналу. У той же час, поточні котирування єврооблігацій знаходяться на рівні 56% номіналу, що передбачає списання 0-5% основного боргу або надмірно оптимістичну ефективну прибутковість ", - вважає аналітик.

За словами заступника міністра фінансів України Ігоря Уманського, глава Мінфіну Наталія Яресько повернулася з чергових переговорів у Сан-Франциско 16 серпня, і в даний час Київ продовжує вести переговори з комітетом кредиторів в телефонному режимі, але в основному - по Skype.

У Мінфіні агентству повідомили, що остання офіційна інформація про хід переговорів датована 14 серпня, і згідно з нею переговори тривають. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: