"Газпром" можуть зобов'язати розкривати інформацію про витрати

П'ятниця, 21 серпня 2015, 10:56

Підготовлений Мінекономрозвитку РФ проект поправок до закону "Про природні монополії", який зобов'яже всі природні монополії розкривати витрати на інвестпроекти, викликав жорстку реакцію газового монополіста "Газпрому".

Про це пишуть "Известия".

Найбільша в Росії компанія попросила Міненерго допомогти в її виключенні зі списку монополій, які підпадають під розкриття інформації і направила свій негативний відгук на законопроект до Мінекономрозвитку.

Але згідно позиції компанії, "зміна сформованого порядку формування та затвердження інвестиційних програм може призвести до ослаблення конкурентних переваг ВАТ "Газпром", що в підсумку призведе до "втрати конкурентної привабливості інвестиційних проектів".

Реклама:

Це, на думку "Газпрому", веде "до ризиків заподіяння шкоди економічним інтересам компанії і її акціонерам".

"Було досить дивно отримати такий лист від "Газпрому", при цьому не виявивши відповідної критики на сайті regulation.gov.ru, де законопроект проходив обговорення", - здивований співрозмовник в Мінекономрозвитку.

Компанії зайва відкритість не потрібна, погоджується спврозмовник в "Газпромі". За його словами, законопроект Мінекономрозвитку торкнеться відразу кількох сфер діяльності монополії, "розкривши комерційні, не важливі для споживачів нюанси структури витрат".

Як писав Мінекономрозвитку в сценарних умовах розвитку економіки на 2016-2018 роки, відомство хоче бачити роздільно витрати "Газпрому" на видобуток і транспортування, у тому числі по магістральних газопроводах і газорозподільних мережах.

Зараз публічно "Газпром" цих даних не розкриває, але саме по них Федеральна антимонопольна служба розраховує тарифи на споживання газу для населення і для промислових споживачів, а також на його транспортування з урахуванням побажань "Газпрому".

Поправки, як зазначено в законопроекті, повинні "обмежити зростання кінцевої ціни на газ".

В інших монополіях особливих претензій до законопроекту немає. У "Транснефти" немає проблем з розкриттям інформації перед ФАС або іншими відомствами, говорить джерело в компанії.

За його словами, група регулярно проводить технологічний та ціноий аудит своїх інвестпроектів і інвестпрограми в цілому, розкривається і інформація за процедурою встановлення тарифів на прокачування нафти.

"Роснефть" взагалі з нетерпінням очікує реалізації проекту Мінекономрозвитку, пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!