Екс-міністр соцполітики роз'яснила, кому дадуть субсидію "автоматом"

Вівторок, 23 червня 2015, 12:23

Закон щодо нарахування субсидій пенсіонерам та інвалідам, ухвалений Радою 19 червня, передбачає, що одиноким непрацюючим пенсіонерам та непрацюючим інвалідам субсидії призначатимуться автоматично.

Про це заявила голова Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, один з авторів закону Людмила Денісова.

"Непрацюючим пенсіонерам та непрацюючим інвалідам, які живуть у помешканні самі (без родичів), субсидії дійсно призначатимуться автоматично, без їхнього звернення до органу соцзахисту населення", - зазначила вона.

За її словами, відомості про таких громадян є в Пенсійному фонді та інших органах виконавчої влади і органах місцевого самоврядування.

Реклама:

Для цього Мінсоцполітики потрібно лише здійснити правильні організаційні заходи, написала депутат.

"У Пенсійному фонді є інформація про працюючих та непрацюючих пенсіонерів та інвалідів. Адже він з 1 квітня обмежив виплату пенсій працюючим пенсіонерам. Думаю, що питання стосовно бажання чи небажання таких людей отримати субсидію автоматично не повинно взагалі виникати. Всі розуміють, що це одна з найбільш незахищених верств населення, і держава повинна допомагати їм у першу чергу", - зазначила Денісова.

Як повідомила народний депутат, у прийнятому парламентом законі № 2676 чітко прописано, що непрацюючим пенсіонерам та непрацюючим інвалідам, які проживають у помешканні з іншими членами родини, субсидія надаватиметься за зверненням громадянина (звернутися може будь-хто з членів родини) на підставі довідок про доходи зареєстрованих громадян.

Окремо в законі написано про те, що працюючим пенсіонерам та працюючим інвалідам, незалежно від того, проживають вони самі у помешканні чи з іншими членами родини, субсидія призначатиметься за зверненням громадянина на підставі довідок про доходи зареєстрованих осіб.

"Твердження Мінсоцполітики про скасування збору будь-яких довідок для подання заяви та декларації для оформлення субсидії є відвертою неправдою та самообманом", - наголосила Денісова.

За її словами, зараз для заповнення декларації людям все одно потрібно брати довідки про доходи у бухгалтерії за місцем роботи. До того ж вони повинні самостійно вираховувати податок з доходів фізичних осіб від загальної суми, як вимагається у декларації:

"Підтвердити це можуть майже один мільйон осіб, які на сьогодні звернулися за отриманням субсидій".

Денісова зазначила, що у зв'язку з таким заплутаним механізмом дій громадяни роблять помилки при заповненні декларації та, як наслідок, позбавляються права отримувати субсидії або ж зобов'язані повернути у подвійному розмірі суму субсидій, яка їм була нарахована.

"Тепер же, людям не потрібно буде робити всі ці "махінації", а просто подати довідку про доходи. Все інше зроблять працівники органів влади", - зазначила народний депутат.

Окрім того, вона підкреслила, що народні депутати та представники профспілок і громадськості не раз звертали увагу міністерства та надавали свої пропозиції щодо вдосконалення порядку отримання субсидій. Їх не було почуто.

Тому, за словами депутата, парламент своїм рішенням не просто спростив, а запровадив новий і простий порядок отримання субсидії для родин, в яких є пенсіонери та інваліди.

Нагадаємо, раніше міністр соцполітики Павло Розенко написав, що замість "спрощеної процедури" доступу до субсидій депутати фактично позбавили субсидій пенсіонерів та інвалідів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: