Долар впав більш ніж на 8%, але загроза зростання все ще залишається®

Вівторок, 2 червня 2015, 10:00

Українська гривня утримала в травні свої позиції. На міжбанку в порівнянні з кінцем квітня спостерігається незначне падіння долара на -0,3%, а на торгах "Української біржі" американська валюта програла більше 8%.

Сергій Румянцев

"У травні були побоювання з приводу форсованого старту наступу бойовиків на Донбасі після травневих свят. Але цього не сталося. Спостерігається певна активність у підвищенні артобстрілу, а також є повідомлення про деякі сутички. Але все ж цього виявилося недостатньо, що б розгойдати валютний ринок України", - говорить Сергій Румянцев, керівник відділу фінансових інструментів компанії "Майстер Брок".

Але, з приходом червня, з'являються нові приводи, щоб непокоїтися про національну валюту, застерігає експерт. "В першу чергу, це переговори між кредиторами та українським урядом з питання реструктуризації зовнішнього боргу", - говорить Румянцев.

У цьому місяці Кабмін отримав право ввести мораторій на виплату зовнішніх зобов'язань, мотивуючи це браком коштів у державному бюджеті. При використанні даної можливості, це буде означати, що в Україні настав технічний дефолт.

Реклама:

"Міжнародні інвестори розцінили цей крок, як блеф, але, тим не менш, він допоміг зрушити переговорний процес з мертвої точки. Прикладом є Російська Федерація, яка тільки наприкінці травня погодилася обговорити долю боргу у 3 млрд. доларів, який Україна отримала ще за попередньої влади", - пояснює експерт.

Наступного тижня відбудеться новий раунд переговорів між урядом України та представниками власників боргових цінних паперів. 5 червня будуть підведені підсумки. "Важливий нюанс - МВФ згоден продовжувати підтримувати Україну, тільки після досягнення компромісу з кредиторами. Ми вважаємо, що дана заява зроблена з метою тиску на кредиторів, а не на нашу державу. Якщо вони не підуть на зустріч, МВФ не надаватиме свої гроші і всі інвестори сильно постраждають", - говорить Сергій Румянцев.

Експерти очікують, що компроміс буде досягнутий. "Термін продовження виплат складе не менше 5 років, а може і всі 10. Як би там не було, це ризики, які можуть негативно вплинути на заощадження українців в гривні, якщо їх не застрахувати від зростання курсу долара. Для цього ми рекомендуємо використовувати контракти на долар - гривню на "Українській біржі". Під один контракт необхідно виділити не менше 5 тис. грн., ці кошти будуть використовуватися як забезпечення, і в разі незмінності курсу на біржі, повернуться у вашу кишеню. Але якщо наші найгірші очікування виправдаються, то ви можете досить швидко побачити прибуток 50-100% на вкладені кошти", - прогнозує фахівець компанії "Майстер Брок".

Дізнатися більше про те, як ефективно управляти своїми фінансами, можна, замовивши навчальну брошуру або безкоштовну консультацію брокера.

На правах реклами

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: