План України заощадити 5,2 мільярда включає лише основну суму боргу

Вівторок, 21 квітня 2015, 20:34

План України заощадити цього року 5,2 млрд доларів за рахунок реструктуризації суверенних і гарантованих державою боргів включає лише основну суму зобов'язань із погашенням поточного року.

Про це повідомляється в презентації Укрексімбанку, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, левову частку в загальному обсязі (майже 56%) становлять викуплені Росією єврооблігації на 3 млрд доларів із терміном обігу до грудня 2015 року.

За ними йдуть євробонди Укрексімбанку на 750 млн доларів, із погашенням наприкінці поточного місяця, суверенні євробонди на 600 млн євро із погашенням у жовтні та на 500 млн доларів із погашенням у вересні, а також єврооблігації Києва на 250 млн доларів із погашенням у листопаді та кредити держкомпаній на загальну суму 225,543 млн доларів.

Реклама:

Таким чином загальна сума очікуваної економії становить майже 5,37 млрд доларів, при тому, що в програмі EFF Міжнародного валютного фонду закладена цифра 5,2 млрд доларів.

Економія коштів за рахунок реструктуризації процентних виплат, що мають відбутися цього року, і за цими, і за іншими зобов'язаннями, згідно з презентацією банку, не враховується.

Як повідомлялося, рада директорів МВФ 11 березня схвалила надання Україні SDR12,348 млрд у рамках програми EFF.

Нова програма передбачає широку двосторонню й багатосторонню підтримку з боку інших кредиторів, зокрема тримачів суверенних позик, з якими український уряд має намір провести консультації щодо поліпшення середньострокової боргової стійкості.

Міністерство фінансів розпочало консультації з кредиторами у березні та розраховує досягти рішення протягом двох місяців.

Україна сподівається заощадити 15,3 млрд доларів у результаті очікуваних переговорів із кредиторами, зокрема 5,2 млрд доларів у 2015 році, 3,4 млрд доларів - у 2016 році, 4,4 млрд доларів - у 2017 році і 2,3 млрд доларів - у 2018 році.

Водночас прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв, що має бути реструктуризовано зобов'язання на 23 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: