Розшукуваний співвласник "Мрії": я не ховаюся

Четвер, 22 січня 2015, 15:55

Розшукуваний Інтерполом співвласник "Мрії" Микола Гута каже, що про те, що його розшукують, дізнався з газет і збирається найближчим часом повернутися в Україну, а поки вивчає суть претензій.

Про це він сказав в інтерв'ю Forbes-Україна.

За словами Гути, про те, що його розшукують, він дізнався через газети.

"Той факт, що я не доїхав до України, не означає, що я ховаюся. Але я хочу побачити матеріали справи, зрозуміти суть претензій і визначити подальші кроки в юридичній площині", - сказав він.

Реклама:

"Стосовно моєї справи адвокати та юристи активно працюють, аж до звернення в європейські інстанції", - зазначив Гута.

Гута відмовився говорити, на якому континенті він знаходиться. "Можу тільки сказати, що я громадянин України і планую жити в рідній країні", - сказав він.

"Пишуть, що з 31 березня я "в бігах". Хоча я був і в Києві, і в Хмельницькому, і в Тернополі. Величезна кількість людей, в тому числі представники іноземних компаній, можуть це підтвердити. Остання моя публічна зустріч з представниками українських та іноземних банків, до слова, відбулася 16 грудня 2014 року", - додав бізнесмен.

Він вважає, що в цій справі є політичний підтекст та елементи політичного рейдерства.

"Коли я говорю про політичне рейдерство, я маю на увазі, що для тиску на нас використовуються державні органи, в тому числі і щоб відволікти увагу громадськості, демонструючи видимість діяльності", - підкреслив Гута.

"Адже ситуація з "Мрією" - не єдиний для українського агросектору випадок компанії, яка не може повернути кредити. Вибрали нас, швидше за все, щоб "пропіаритися" і змістити акценти"... У той час як багато інших, набагато більш серйозних справ (як економічного, так і політичного плану) залишаються в тіні", - вважає він.

За словами Гути, 16 грудня, коли він зустрічався з кредиторами, представники київської міліції проводили обшуки в столичному офісі компанії. Були також обшуки в інших офісах "Мрії", підтвердив він.

"У мене немає претензій до жодного інвестора чи банку, які б дії вони не робили. Але я не можу зрозуміти, чому вони діють емоційно, а не раціонально, і шкодять тим самим і самим собі, і компанії", - зазначає бізнесмен.

"Є кілька варіантів виходу із ситуації. Ми бачили в Україні кілька невдалих реструктуризацій, коли топ-менеджмент приходив не рятувати ситуацію, а просто дерибанити. Розпродати землю - а такі запити вже надходять, порізати техніку, а потім звалити все на "попередників" - такі речі з "Мрією" не пройдуть. Ми знаємо собі ціну і стервятнічества не допустимо", - додав він.

Як відомо, Інтерпол оголосив у розшук Миколу Гуту, який до серпня 2014 року займав посаду генерального директора компанії і вважався одним із власників.

На сайті Інтерполу зазначено, що він розшукується через підозри в шахрайстві. Подробиці звинувачення озвучив народний депутат Антон Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

Агрохолдинг "Мрія" заснований в 1992 році Іваном і Клавдією Гут. Микола Гута приєднався до Групи "Мрія" у 2002 році.

Групою компаній "Мрія" фактично володіє Mriya Agro Holding Plc, яка зареєстрована на Кіпрі.

У свою чергу 80% кіпрської компанії володіє ще одна закордонна структура - HF Assets Management Limited, яка фактично належить сім'ї Гут. Мова йде про Івана, Клавдію, Андрія і Миколу Гутів.

Наразі вони є власниками агрохолдингу номінально. Раніше повідомлялося, що Східнокарибський Верховний Суд 15 грудня почав ліквідацію мажоритарного акціонера "Мрії" - компанії HF Assets Management Limited.

Австрійська фінансова група Erste Group – один з кредиторів агрохолдингу - звернувся до суду 30 жовтня з проханням визнати банкрутом HF Assets Management Limited.

Група компаній "Мрія" потрапила в складне фінансове становище – в серпні  2014 року агрохолдинг оголосив технічний дефолт. Загальний борг компанії становить близько 1,3 мільярда доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: