Перший день в єврозоні: литовці обміняли на євро 10 мільйонів литів

П'ятниця, 2 січня 2015, 13:21

Литовці  у четвер обміняли на євро 10 мільйонів литів.

Про це повідомив Литовському радіо в п'ятницю глава Банку Литви Вітас Васіляускас, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Можемо констатувати, що за вчорашній день у всіх банках було здійснено обмінів на суму приблизно 10 млн литів", - сказав глава Банку Литви.

За словами Василяускаса, найбільші суми литів були обмінені на євро в банку SEB.

Реклама:

"Цікава деталь - найменше зверталися до нас: в касах (Банку Литви - BNS) сума була 27 литовських центів. Але ми її теж обміняли на 6 євроцентів", - сказав глава правління банку.

"Ми прогнозували, що скорочення готівки в обігу буде приблизно 50%, воно перевершило наші очікування: до кінця 31 грудня це скорочення готівки становило 51% - з 11,9 млрд литів залишилося приблизно 5,810 млрд литів", - зазначив Васіляускас.

"Це скорочення відбулося, і ми побачимо, що буде далі - чи буде відновлюватися готівка вже в євро або тенденція до скорочення збережеться і надалі", - додав він.

За його словами, Центральний банк не очікував такої великої кількості бажаючих, які хотіли позбутися готівкових литів в останні дні перед переходом на євро.

"Чого ми не очікували, так це такого напливу людей в останні три дні року. Ми думали, що це відбуватиметься рівномірно", - сказав Васіляускас.

Литва перейшла на євро після півночі 1 січня 2015 і стала 19 членом єврозони.

Станом на 31 грудня 2014 курс 1 євро до литу становив 0,29.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: