Голова НБУ про рефінансування банків - цифри кажуть самі за себе

П'ятниця, 16 січня 2015, 15:03

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева стверджує, що за час її каденції центральний банк повернув на один мільярд більше рефінансування, ніж видав.  

Про це вона заявила під час виступу у Верховній Раді в п'ятницю.

"За час мого перебування на посаді банки повернули коштів рефінансування більше, ніж було видано. І це при тому, що наприкінці вересня у зв'язку із ситуацією на Донбасі для стабілізаційних кредитів ми оголосили банківські канікули строком на 3 місяці та підготували спеціальну програму реструктуризації таких кредитів терміном на 4 роки", - заявила вона.

За словами Гонтаревої, до її приходу НБУ надав банкам с початку минулого року 35,6 мільярда гривень, а наприкінці року ця цифра становила 34 мільярди гривень.

Реклама:

"Цифри кажуть самі за себе. За мою каденцію в НБУ повернули на один мільярд більше рефінансування, ніж було видано на початку року", - сказала голова НБУ.

"Тому, коли я чую, що НБУ за останній тиждень надав банкам рефінансування  на 90 мільярдів гривень, то хочу проінформувати – залишок за кредитами рефінансування, виданими за всю історію незалежної України становить на сьогодні 110 мільярдів гривень, або 7% ВВП", - наголосила вона.

Гонтарева запевнила, що левова частка стабілізаційних кредитів - це кредити, які буди надані протягом 2008-2013 років та досі не повернені до НБУ.  

Також вона повідомила про реформування деяких підходів в НБУ щодо рефінансування.

"Тепер ніхто не зможе отримати в НБУ рефінансування під сумнівну неякісну заставу. Тільки підтвердження вартості цієї застави провідними міжнародними компаніями є базою для отримання стабілізаційного кредиту", - заявила голова регулятора.

"Стабілізаційний кредит банк може отримати тільки при наявності куратора НБУ в банку, який реально відслідковує цільове використання по кредиту. Таких кредитів за мою каденцію було надано п'ять, і лише на відтік депозитів в межах сум гарантованих вкладів", - додала Гонтарева. 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!