ФРУ: за день віялових відключень 90 підприємств отримали 20 мільйонів збитків

Середа, 3 грудня 2014, 18:33

Більше 90 підприємств з 8 областей України заявили про свої збитки у понад 20 мільйонів гривень тільки за один день відключень електропостачання.

Про це йдеться у прес-релізі Федерації роботодавців України.

Найголовніше, як зазначають в Федерації роботодавців, відключення проходять без будь-яких попереджень підприємств з боку обленерго.

"Жоден з керівників 90 вищезгаданих підприємств  не був поінформований заздалегідь, згідно вимог договорів та нормативних документів. Жодних телефонограм або попереджень до керівництва цих промислових об’єктів не надходило", - інформують в ФРУ.

Реклама:

Крім того, самі підприємства зазначають, що замість анонсованих Укренерго відключень кожного споживача не більше ніж на дві години на день, відключення, по деяких підприємствах, тривають до 4 годин. Більше того, відключення можуть відбуватись до 3-4 разів на день.

Як наслідок, наголошують в ФРУ, підприємства отримують вихід з ладу високовартісного обладнання, серйозні технічні поломки аж до повної зупинки виробництв, непридатність сировини та виробничих матеріалів, а також випуск бракованої продукції із-за порушення технологічних циклів.

Крім того, після зупинки виробництва із-за відключення енергопостачання, для вводу в роботу всього технологічного процесу витрати енергоносіїв вдвічі перевищують ті, що зазвичай здійснюються для його підтримки в нормальному режимі.

"Промисловці розуміють, що Україна нині переживає енергетичну кризу, а тому практика відключення електроенергії скоріше за все може бути далеко не останньою", - наголосив заступник Голови Федерації роботодавців Дмитро Олійник.

"Але ж і промисловці просять зрозуміти їх, адже у цей, й без того непростий час,вони продовжують працювати, інвестувати у виробництва та сплачувати податки", - сказав він.

За його словами, аварійне або планове відключення електроенергії існує тільки на папері.

"На практиці, це несанкціоновані вибіркові відключення промислових споживачів без попередження, які можуть носити характер недобросовісної конкурентної боротьби та породжувати корупційні схеми", - додав Олійник.

В ФРУ також зазначають, що неодноразово порушували дане питання та зверталися до Міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана з проханням провести зустрічі з промисловцями, для того щоб опрацювати можливі механізми стабільного та прогнозованого  забезпечення електроенергією промислових споживачів.

Проте  з боку керівництво Міністерства не було вжито жодних заходів реагування.

"Саме тому, Федерація роботодавців звертається до прем’єр-міністра з проханням якнайшвидше розробити та впровадити прозорий і зрозумілий механізм регулювання обмеження постачання електроенергії промисловим споживачам з урахуванням їх важливості для економіки регіонів та країни в цілому", - йдеться у повідомленні.

Як відомо, головою Ради Федерації роботодавців України є власник компаній Group DF Дмитро Фірташ.

Наразі слідчі з США домагаються його екстрадиції і хочуть відправити за грати. В Австрії, де він перебуває, його було затримано, але звільнено під заставу в 155 мільйонів доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!