Контролюючі органи навчилися обходити мораторій на перевірки бізнесу - ФРУ

Вівторок, 21 квітня 2015, 15:31

Контролюючі органи навчилися обходити мораторій на перевірки бізнесу.

Про це сказав заступник голови Федерації роботодавців Олексій Мірошниченко в ході прес-конференції, на якій було представлено аналітичний огляд моніторингу ситуації з перевірками підприємців під час дії мораторію.

"Незважаючи на позитивний, в цілому, дерегуляційний ефект від запровадження мораторію на перевірки, контролюючі органи все одно знаходять обхідні шляхи для проведення перевірок", - зауважив Мірошниченко.

"Як приклад, контролери розпочали масово звертатись до Кабміну з проханням надати їм дозвіл на проведення перевірок. Тільки за рахунок таких дозволів від уряду, контролюючі органи у другому півріччі 2014 року перевірили 1,787 тисяч суб`єктів підприємницької діяльності", - йдеться у прес-релізі ФРУ.

Реклама:

"Найголовніше те, що кількість перевірок, на які було надано дозволи, відрізняється від реальної кількості перевірок. Деякі контролюючі органи здійснили в рази більше перевірок,ніж було вказано в отриманих ними урядових дозволах", - розповів Мірошниченко.

За його словами, вже у 2015 році такі дозволи на перевірки уряд надав шістьом контролюючим органам, і цей список не є вичерпним.

Як відзначають в ФРУ, достатньо негативним є і той факт, що планові перевірки проводились, в тому числі, тими контролюючими органами, які перебувають на стадії припинення своєї діяльності.

Лідерами тут стали - Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки, Державна інспекція з питань захисту прав споживачів і Державна санітарно-епідеміологічна служба.

"Такі органи провели у другому півріччі 2014 року майже чверть від усіх проведених планових перевірок,а саме 14,392 тисяч перевірки", - сказав Мірошниченко.

За його словами, більше половини органів, що попали під ліквідацію, й досі не мають навіть ліквідаційних комісій і сама процедура ліквідації може затягнутися на роки.

Уникнути зазначених негативних тенденцій у контрольно-наглядовій діяльності, в Федерації роботодавців   пропонують шляхом припинення практики розробки та подання на уряд проектів розпоряджень про надання дозволів на проведення перевірок під час дії мораторію.

"Важливо також прискорити ліквідаційні процедури з припинення діяльності контролюючих органів, відповідно до урядової постанови № 442 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади", - йдеться у прес-релізі.

Як відомо, головою Ради Федерації роботодавців України є власник компаній Group DF Дмитро Фірташ.

Наразі слідчі з США домагаються його екстрадиції і хочуть відправити за грати. В Австрії, де він перебуває, його було затримано, але звільнено під заставу в 155 мільйонів доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: