В Україні спостерігається дефіцит гречки - експерти

Четвер, 11 грудня 2014, 12:40

Ситуація 2011 року, коли в країні спостерігався дефіцит гречки, може знову повторитися.

Про це йдеться в аналітичні записці Української аграрної конфедерації.

За останній тиждень у роздрібній мережі Києва гречана крупа подорожчала на 2 гривні за 1 кг, а вже 8 грудня ціна сягнула 12-20 гривень за 1 кг, відзначають експерти.

За їх словами, гречка в Україні є товаром переважно внутрішнього ужитку, тому цінова кон'юнктура на неї залежить від посівних площ, валового збору та перехідних залишків, саме в Україні.

Реклама:

"Починаючи з 2005 року, посівні площі цієї культури в Україні поступово зменшувались і, як наслідок, у 2010-2011 маркетинговому році у нас "відбувся" дефіцит гречки із відповідним зростанням цін", - нагадується в аналітичній записці.

Після цього у 2011 році посівні площі зросли аж на 45 % до 311 тисяч га. Подібна ситуація складалася й у 2012 році.

"Дворічне зростання пропозиції значно знизило ціни на гречку в Україні і її вирощування у нас стало збитковим - рівень рентабельності становив -1,3%. Це призвело до зменшення посівних площ у 2014 році до критичного рівня", - наголошують аналітики.

Так, за даними Держстату, посівна площа гречки в Україні під урожай 2014 року становила 137 тисяч га, що на 27 % менше попереднього року - 189 тисяч га.

Крім цього, за оперативною інформацією, у 2014 році валовий збір гречки становив усього близько 135 тисяч тонн, що майже на 25 % менше, ніж у 2013 році.

Важливим фактором, що впливає на формування ціни на гречку в Україні, зазначають експерти, є обсяг її перехідних залишків на підприємствах, які займаються зберіганням та переробкою зернових.

Залишки гречки на підприємствах, тисяч тонн

Рік

Станом на 1.08.

Станом на 1.11

2011

0,6

32,1

2012

14,5

33,9

2013

21,3

30,4

2014

10,7

16,6

"Слід також враховувати підвищення цін на енергоресурси, від яких напряму залежить ціна тієї ж крупи на полицях магазинів, бо через це зростає і собівартість готової продукції", - кажуть вони.

Ще одним фактором здорожчання гречаної крупи аналітики називають девальвацію національної валюти, оскільки купівельна спроможність населення через це впала і споживачі обирають більш дешеву вітчизняну продукцію.

"Так, наприклад, подорожчання рисової, як правило імпортної, крупи змусило їх купувати більше вітчизняної гречаної, тому що обидва ці товари є взаємозамінними у раціоні харчування українців", - наголошується в аналітичній записці УАК.

Разом з тим експерти відзначають, що внутрішній ринок гречки в Україні у даний час є достатньо насиченим і передумови для виникнення дефіциту на ньому відсутні.

"Невелике і поступове зростання ціни є обґрунтованим, а все інше, що може відбуватися – спекуляція з боку виробників або ж власників магазинів, яку спричиняють самі ж покупці своїми ажіотажними закупівлями", - попереджають вони. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: