"Укроборонпром" зізнався у продажі 27 тисяч автоматів приватній фірмі

Четвер, 6 листопада 2014, 14:25

У березні Міноборони продало понад 35 тисяч одиниць АКМ калібру 7,62 мм через уповноважену державну фірму "Укрінмаш".

Про це йдеться у сюжеті програми "Наші гроші".

Як зазначається, більшість з них - 26 900 тисяч одиниць - придбало ТОВ "НВК "Техімпекс".

Цю інформацію підтвердив Роман Романов, генеральний директор Концерну "УкрОборонПром".

Реклама:

"Щодо цих 35 тис. автоматів іде з’ясування обставин. Я вам можу сказати, що там було. Є така фірма "Техімпекс", - зазначив гендиректор Концерну. - Частина цих автоматів була придбана цією компанією, які були… демілітаризація називається. Знаєте, макети зброї виготовляють. Це за моєю інформацією. Це не наша компанія. Це компанія, яка не входить у наш концерн. Компанія абсолютно стороння".

Романов також зазначив, що військове майно, визнане надлишковим або таким, що не використовується українською армією, уповноважені державні підприємства, як-то "Укрінмаш", повинні реалізовувати на експорт.

"Є кілька уповноважених компаній, які мають ліцензію, які мають право ці надлишки продати за кордон. В середині країни це не повинно продаватися. Оці компанії, уповноважені, вони повинні їх продати за кордон", - сказав Романов.

Чи законним був продаж майже 27 тис. АКМ не закордонному, а вітчизняному покупцю?

"Насправді цим займаються правоохоронні органи, ті, які й дадуть відповідь, законно це чи незаконно. Якщо хтось порушував закон, він буде сидіти в тюрмі", - пообіцяв гендиректор "УкроборонПрому".

Як відомо, фірма "Техімпекс" минулого року стала фігурантом гучної кримінальної справи.

У жовтні СБУ знайшла тут склад кулеметів. Обшук проводили через підозру, що зброя отримана незаконно. Але після скандалу настала повна тиша.

50% "Техімпексу" належить Євгену Ващіліну. Раніше він працював в ДП "Укрінмаш", в якого нині й купив майже 27 тисяч АКМ. Батько Євгена Ващіліна Віктор у 1990-их очолював іншу впливову структуру - Державну службу експортного контролю. Через неї проходять усі контракти на експорт зброї. Ващілін-старший раніше теж був співвласником "Техімпексу". Він стверджує, що створена ним компанія працює законно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!