Нафтові гіганти скорочують обсяги виробництва

Вівторок, 4 листопада 2014, 12:35

Найбільші нафтові компанії, в тому числі ExxonMobil, Chevron і Shell, планують скоротити обсяг операцій на тлі зниження цін на нафту.

Про це пишуть "Весті.Економіка" з посиланням на The Wall Street Journal.

Як говориться матеріалах, дані компанії вже зазначали, що їх рентабельність за останні 10 років серйозно скоротилася, навіть незважаючи на високі ціни на нафту.

Середня рентабельність нафтових гігантів за останні 12 місяців становила 26% порівняно з 35% десять років тому.

Реклама:

Причиною такої динаміки стали зростаючі витрати на видобуток нафти, в результаті чого зростає і її собівартість.

Сукупний прибуток ExxonMobil, Chevron і Shell за підсумками III кварталу становив 18,9 млрд доларів.

Зниження доходів змусило компанії відмовитися від планів розширення і продати найменш рентабельні підрозділи.

В результаті видобуток компаній в III кварталі знизився до мінімальних за останні роки відміток. Однак, незважаючи на це, компанії планують в найближчі роки наростити видобуток нафти і газу.

Варто відзначити, що дана тенденція торкнулася не тільки великих компаній.

За підрахунками Sanford C. Bernstein, з початок 2013 року по всьому світу було анульовано нафтогазових проектів на загальну суму 200 млрд доларів.

В останні місяці ціни на нафту падають, і це падіння пов'язане з декількома економічними факторами.

По-перше, ФРС США згортає свою програму стимулювання. По-друге, економіка Китаю сповільнюється, також як і зростання боргу. Крім того, зростання дефіцит бюджету США також сповільнилося.

Інша проблема - це зміни в податковому законодавстві і зміна субсидій. Як правило, підвищення податкового навантаження знижує попит і дає поштовх для зниження світових цін на нафту.

Багато урядів країн, що розвиваються пропонують субсидії. Як тільки вони скорочуються, внутрішні ціни зростають, тим самим знижуючи попит. На світовий попит це впливає не так сильно, але все ж вносить свій вклад.

З іншого боку, очевидно скорочення поставок нафти через виснаження вже існуючих родовищ. Нові родовища вводяться в експлуатацію, але для їх окупності вже потрібна вартість нафти відчутно вище.

Конфлікт між високими витратами на видобуток і доступністю для покупців є фундаментальним. І з цієї ж причини багато чекають довгострокового зростання цін на нафту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!