"Перекоси" на валютному ринку створюють панічні настрої - Гонтарева

Понеділок, 17 листопада 2014, 11:27

На сьогодні ситуація на валютному рухається саме панічними настроями.

Про це заявила глава НБУ Валерія Гонтарева в інтерв’ю "Громадському телебаченню".

"Збалансований курс", як ми його називаємо, ми зараз знайдемо десь між 15 і 16. Ми не вважаємо цей курс фундаментально виправданим. І можу сказати однозначно: та ситуація, яку ми зараз бачимо, вона якраз рухається саме цими (панічними) настроями", - сказала голова регулятора.

За словами Гонтаревої, на жаль, панічні настрої, вони навіть у країні такій як Росія, де трильйони резервів, призвели до девальвації майже у 50%, що не відповідає фундаментальним рівням.

Реклама:

"А ми точно можемо сказати, що до фундаментальних цифр це (теперішній курс долара) не має жодного відношення", - зазначила вона.

Крім того, голова НБУ зазначила, що коли обговорюється з міністерством фінансів, який курс закласти в бюджет, регулятор не відмовляємося від своїх прогнозів.

"М вважаємо, що 12,95-13 - це розрахункова величина фундаментального курсу, ми вважаємо, що треба її туди закладати", - прокоментувала Гонтарева.

За її словами, у липні ситуація була практично стабільна з нашим торгівельним балансом, то на курсі 11,7 ми вже бачили повністю збалансований торгівельний баланс та баланс операцій.

"Панічні настрої якраз і створюють всі ці перекоси, і той курс, який ми зараз бачимо. Тобто якщо це продовжиться далі - буде ще більший відтік депозитів із системи, ще менший приплив валюти до країни, ще більший на неї попит… В цьому питання - жодна країна світу не витримає паніки власного населення, що в принципі дуже добре демонструє Росія", підсумувала голова Нацбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!