Модернізація енергосистеми України коштуватиме 1,7 трильйона - експерт

П'ятниця, 14 листопада 2014, 14:26

Оновлення системи енергопостачання в Україні до 2030 року оцінюється в 1,7 трільйона гривень.

Про це на прес-конференції в Києві заявила аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Наталія Слободян, передає "Укрінформ".

"Модернізація української системи енергопостачання оцінюється приблизно на рівні 1,7 трлн гривен на період до 2030 року", - сказала вона.

Ці кошти, на думку експерта, в першу чергу слід направити на освоєння нових нафтогазових родовищ, розбудову газової інфраструктури, включаючи транспортні та розподільчі мережі та сховища природного газу, модернізацію газового теплогенеруючого устаткування систем централізованого постачання.

Реклама:

Слободян підкреслює, що сфера енергетики потребує проведення регуляторних реформ.

Зокрема, Україні необхідно зреалізувати Третій енергетичний пакет, а також забезпечити недискримінаційний доступ третіх сторін до мереж та незалежне й ефективне регулювання.

Наступним стратегічним пріоритетом, наголошує аналітик, "має стати поступове та прогнозоване скасування субсидій на газ, вугілля, електроенергію та перенаправлення бюджетних ресурсів на підтримку вітчизняного енерговиробника".

Вихід України із кризового енергетичного стану експерт вбачає також у впровадженні програм енергозбереження.

Слободян наводить приклад Польщі, яка внаслідок успішного запровадження "Програми звільнення газу" змогла скоротити споживання природного газу удвічі - з 30 до 15 млрд кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!