Через два тижні курс долара може відкотитися до 14 гривень - експерт

Четвер, 13 листопада 2014, 12:57

Якщо паніка не переросте в істерію, то через два тижні курс долара відкотитися до 14 гривень.

Про це заявив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, пише Hubs.

"Резервів залишилися - одні сльози (12,6 млрд доларів), та й МВФ вимагає вільного курсоутворення. Курс чорного ринку, до якого повинен був рушити офіційний курс, а саме 14 гривень за долар плюс-мінус 50 копійок, ми успішно проскочили. На міжбанку вже бачимо угоди по 15,75 гривень, а інтернет-магазини свій індикативний курс підняли вище 16 гривень", - говорить експерт.

За його словами, основна причина падіння гривні - паніка.

Реклама:

"Хвіст виляє собакою. Активне обговорення падіння гривні веде до зростання попиту на валюту і додатково обвалює гривню. Робити кількісні оцінки, яким повинен бути курс під час паніки, не має сенсу - паніка ірраціональна", - сказав Жолудь.

Економіст зазначає, що стверджувати, що виключно паніка винна і НБУ нічого не може зробити, невірно. У країні стає все більше гривні. Ще 4 листопада залишки на рахунках становили 27,9 млрд гривень, а 11 листопада - вже 33,9 млрд гривень. Частина цих коштів може тиснути на курс.

Ситуація сильно відрізняється від того, що було восени 2008 року, коли рефінансування виливалося "потоком" на міжбанк, каже експерт.

"Зараз обсяги міжбанку всього 150-170 млн доларів на день. Ще в серпні-вересні, коли через ситуацію на Донбасі впала валютна виручка металургів, цей показник був близько 250-300 млн доларів. Дуже ймовірно, що і продавці, і покупці валюти по можливості відкладають угоди через те, що не впевнені, на якому рівні зупиниться курс", - коментує економіст.

За його словами, на сьогодні виникли конспірологічні теорії про те, що курс спеціально розгойдують.

"Цього виключати не можна. Але, по-моєму, не варто пояснювати змовою те, що може бути пояснено дурістю. Вигода експортерів від дешевої гривні нівелюється тим, що більшість великих експортерів також є імпортерами - аграрії закуповують техніку, насіння і ПММ, хіміки - газ, металурги - кокс і т.д. Їх більше цікавить стабільність курсу для прогнозованості потоків. У цьому якраз велика претензія до Нацбанку - за останні місяці не був створений ринок валютних ф'ючерсів і деривативів, що повинно було б зробити ринок більш глибоким і готовим абсорбувати шоки", - говорить Жолудь.

Експерт впевненний, що є надія, що паніка не переросте в істерію, тобто стійку систему недовіри до гривні, яка своїми очікуваннями подальшого ослаблення призведе до реалізації подібних очікувань. У такому випадку, ймовірно, через пару тижнів курс повернеться до рівнів чорного ринку минулого місяця, тобто близько 14 гривень за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: