Скандал з вугіллям ПАР розгорівся через коаліційну угоду або російську альтернативу

Вівторок, 11 листопада 2014, 19:24

Скандал навколо африканського вугілля міг бути викликаний розбіжностями між фракціями щодо посади міністра енергетики або намаганням невідомих офшорів продати Україні російське вугілля.

Про це йдеться в статті "Вугілля розбрату" на "Українській правді".  

Як відомо, Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу щодо закупівель південно-африканського вугілля.

Розслідування почалося, коли президент Петро Порошенко на засіданні РНБО поставив під сумнів походження південно-африканського вугілля і припустив, що воно закуповується за завищеною ціною.

Реклама:

"Причина, по якій виник конфлікт - коаліційна угода і переговори щодо крісла міністра енергетики", - вважає топ-менеджер однієї з енергетичних держкомпаній.

"Українська правда" раніше повідомляла, що на посаду міністра енергетики в майбутньому Кабміні претендує Олександр Домбровський - соратник президента Порошенко, колишній глава Вінницької ОДА.

"Народний фронт", у свою чергу, виступає проти цієї кандидатури.

"Домбровського ніколи в Кабміні не буде, яке він взагалі відношення має до енергетики", - каже один із соратників Яценюка.

У міністра Продана є й інше пояснення: "У зв'язку з тим, що на підконтрольних бойовикам територіях знаходяться великі обсяги вугілля, які в даний час не реалізуються, а також у зв'язку з інтересом російських трейдерів до них, не виключено, що український вугільний ринок очікує переділ".

Також в статті зазначається, що скандал навколо зарубіжного контракту розгорівся після того, як поставками вугілля зацікавилися невідомі офшори.

Наприкінці вересня нинішнього року компанія "Центренерго", для якої закуповувалося вугілля в ПАР, отримала торгову пропозицію від кіпрського офшору Neocar Contracts Limited. Компанія запропонувала "Центренерго" придбати у неї 50 тисяч тонн російського вугілля за ціною 80 доларів за тонну за базового показника 5400 ккал/кг.

"Центренерго" з такими умовами не погодилася і запропонувала знизити ціну.

17 жовтня Neocar Contracts Limited повернулася з новою пропозицією до "Центренерго", але на цей раз не одна. Компанію їй склали гонконгська Arida Global Limited і кіпрскаяSpolina Enterpises Limited.

Цей пул запропонував "Центренерго" підписати контракти на поставку вже 1,1 млн тонн російського вугілля до 31 грудня 2014 року за ціною 87 доларів, базової калорійності 5300 ккал/кг вже з урахуванням витрат на доставку до електространціі.

Потім були пропозиції від них закупити 900 000 вугілля за ціною 86 доларів за базової калорійності 6300 або 93,5 долара з урахуванням всіх транспортних витрат.

"Центренерго" і ці пропозиції відхилило.

Як уже повідомлялося, з урахуванням всіх транспортних витрат, витрат на зберігання, тонна вугілля з ПАР обходиться в 110 -112 доларів за тонну.

"Вугілля з ПАР можна купити дешевше - на 10-15 доларів за тонну. Але для цього потрібно ефективніше працювати з тими, хто займається доставкою, перевалкою, надає послуги експедиторів, оскільки ціни на їхні послуги, часто завищені в порівнянні з світовими", - упевнений аналітик Case Україна Євген Дубогриз.

Як повідомлялося, "Укрінтеренерго" 19 серпня підписало угоду із компанією Steel Mont Trading Ltd. на постачання 1 млн тонн вугілля антрацитної групи для ТЕС державній енергогенеруючій компанії "Центренерго".

Станом на 24 жовтня 2014 Україна підписала контракти на поставки 509 000 тонн вугілля російського походження, 250 000 тонн - ПАР, 320 000 тонн - українських підприємств.

В аналітичній записці, яка була підготовлена Міненерго для прем'єр- міністра, вказані такі ціни на вугілля: російського походження - 80 доларів за тонну при базовому показнику калорійності 6000 ккал / кг, українського походження - 850 гривень за тонну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: