Економити газ треба в соціальній сфері, а не в промисловості - Коболєв

Понеділок, 10 листопада 2014, 19:04

Найбільший зазор по економії газу знаходиться в соціальній сфері.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" заявив Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Найбільша сфера економії - це не промисловість, і економити газ на промисловості - це нерозумно з точки зору економіки. Тоді підприємства не будуть заробляти гроші", - вважає Коболєв.

За його словами, промисловість, купуючи газ по 400 доларів останні 4 роки, вже дуже суттєво почала економити.

Реклама:

"У нас найбільший зазор по економії знаходиться якраз в соціальній сфері. 25 мільярдів кубометрів газу, які споживаються прямо або побічно населенням - це дуже велика цифра", - вважає глава "Нафтогазу".

Як зазначив Коболєв, Україна збирається закупити у "Газпрому" не 4 млрд кубометрів, а "до 4 мільярдів".

"Почався опалювальний сезон, і ми тільки зараз можемо подивитися, наскільки реально комунальна сфера стала ефективніше працювати. Прогрес є. При такому температурному режимі в минулому році газу споживали більше", - запевняє він.

При цьому керівник "Нафтогазу" не зміг сказати точно, наскільки знизилося споживання.

"От тільки зараз багато тепловиків входять в нормальний режим роботи. У деяких тепловиків вихід на повний режим роботи займає місяць. Але економія є", - упевнений Коболєв.

"Ми спробуємо скоротити споживання, наскільки це можливо. Так, у чому ще великий плюс того, що ми підписали? Ми отримали можливість дуже гнучкого відбору газу. Що таке можливість гнучкого відбору газу? Це можливість брати від нуля до певного обумовленого обсягу на добу" , - додав він.

За словами менеджера "Нафтогазу", така гнучкість дійсно варта грошей.

"Наша задача - спробувати збалансувати систему таким чином, щоб мінімізувати споживання російського газу. Для цього нам треба дуже добре розуміти, наскільки наші тепловики можуть витримувати графік споживання і перебувати в тих лімітах, які їм доводяться", - відзначає він.

"Ліміти для промисловості і ТКЕ по країні знижено на 30% порівняно з минулим роком. Зараз завдання на цю зиму - це впровадження нової дисципліни споживання газу, яка багатьом не подобатиметься", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!