Думка експерта: Вугільний "Уотергейт" коштуватиме країні 400 мільйонів

Понеділок, 10 листопада 2014, 16:26 -

Ситуація із закупівлею вугілля з ПАР може стати для українського уряду вугільним "Уотергейтом".

Про це заявив член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Ціна африканського вугілля становить 120-125 доларів (1560 гривень за курсом 13 гривні за долар). Ймовірно, що рішення закуповувати вугілля в ПАР було заздалегідь корупційним, а конфлікт з Росією тільки сприяв такому рішенню", - стверджує експерт.

За попередніми оцінками Корольчука, закупівля 1 млн тонн вугілля в ПАР завдасть збитків на суму 400 млн гривень. Якщо ж до цього ще додати дотації, які держава виплачує шахтам, то сума збитків становитиме більше 1 млрд гривень.

Реклама:

"На жаль, в нинішніх умовах обійтися без імпорту вугілля не представляється можливим", - відзначає він.

Однак, за його словами, абсолютна відмова від фінансової підтримки своїх шахт створить дві проблеми. Перша - це ще більше зниження довіри з боку населення вугільних регіонів Донецька та Луганська до властей України.

Друга - це крок до додаткової енергетичної залежності від імпорту вугілля, крім залежності від газу і ядерного палива.

"Фінансова підтримка вугільної галузі - вимушена, але нормальна практика для більшості вуглевидобувних країн. Наприклад, наші сусіди поляки протягом 1992-2013 років виділили дотацій для своєї вугільної галузі на суму 42 млрд доларів", - підкреслює експерт.

Показово, вважає він, що і міністр енергетики Юрій Продан, і його перший заступник Юрій Зюков визнали, що російське вугілля було би дешевшим, ніж африканське.

"До цих пір уряд і Міненерго так і не змогли назвати як ціну закупівлі вугілля у посередника, так і кінцеву ціну вугілля з доставкою на теплові електростанції. Протягом трьох місяців з серпня по листопад ні Яценюк, ні Продан не зробили цього", - зазначає експерт.

"Розслідування покупки африканського вугілля в Україні слід було провести ще в серпні-вересні. Адже процес поставок вже йде і в Україну прибуло вже дві партії вугілля", - додає він.

На його думку, малоймовірним уявляється реальне бажання влади розслідувати "вугільну справу".

"Як і колишня влада в нинішньому уряді керуються принципом "Своїх не здаємо". Зараз можна побачити спроби перевести стрілки на фактичних виконавців з компаній "Укрінтеренерго" і "Центренерго", - запевняє Корольчук.

За його словами, вугільна справа з'явилася на світ виключно завдяки коаліційним переговорам і бажанню президента Петра Порошенко натиснути таким чином на прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

"Інакше проблема ціни і доцільності закупівлі африканського вугілля була б відома лише вузькому колу. Але в будь-якому випадку справа про Африканське вугілля вже стала для уряду і особисто прем'єра Яценюка "вугільним Уотергейтом". І дивно, що Яценюк і Продан ще залишаються на своїх посадах" , - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: